PDA

Bekijk de volledige versie : Hoe verspreidt een pandemie zich? Een simulatie


Z*ë.Crols
14th December 2013, 18:43
Hoe verspreidt een pandemie zich? Een simulatie

Duitse wetenschappers hebben de weg die een pandemie aflegt in kaart gebracht. Ze deden daarvoor een beroep op info over de verspreiding van het SARS- en H1N1-virus in respectievelijk 2003 en 2008 en op luchtvaartgegevens.

De belangrijkste bevinding van onderzoeker Dirk Brockmann en zijn team? Anno 2013 verspreiden besmettelijke ziekten zich sneller tussen drukke internationale luchthavens dan tussen steden en landelijke gebieden in eenzelfde land.

Bijvoorbeeld: op de Londense luchthaven Heathrow vertrekken en landen er dagelijks duizenden vluchten, goed voor de doortocht van tienduizenden mensen. Dat overdraagbare ziekten zo makkelijker in Hong Kong of Kaapstad geraken dan pakweg honderd jaar geleden hoeft niet te verbazen, maar hoe gebeurt de verspreiding precies?

Razendsnel en in golven, zo ontdekten de wetenschappers, die complexe vluchtgegevens en info over andere pandemieën onder de loep namen, een studie die ongeveer drie jaar duurde.

De wetenschappers visualiseerden hun bevindingen op drie wereldkaarten. Het resultaat: simulaties van de verspreiding vanuit Chicago, Londen en Mexico-Stad. Op de kaarten is een complex netwerk van vluchtroutes te zien. Die maken dat een besmettelijke ziekte mogelijk in twee tot vier weken na de uitbraak aan de andere kant van de wereld terecht kan komen.

Onrustwekkend, maar op basis van hun bevindingen hopen de onderzoekers net de uitbraak van een mogelijk nieuwe pandemie een stap voor te zijn, door bijvoorbeeld bepalende knooppunten voor de verspreiding ervan af te sluiten.

Bron: DM, 13 december 2013

Mening:
Deze Duitse wetenschappers hebben met hun onderzoek heel wat vraagtekens bij de bevolking opgelost. SARS, wat staat voor Severe Acute Respiratory Syndrome, was een ernstig acuut ademhalingssyndroom waarvan de eerste gevallen eind 2002 in de Chinese provincie Guangdong bekend geraakten. De ziekte, die overigens besmettelijk is, verspreidde zich naar Hongkong en ging van daaruit verder naar Vietnam, Canada en andere landen. Zo zie je maar dat dergelijke virussen zich enorm snel kunnen verspreiden.

Door dit onderzoek zijn we te weten gekomen dat luchthavens een soort 'ontsteker' zijn voor dergelijke virussen, via deze punten geraken ze naar diverse delen van de wereld. Dat deze Duitse wetenschappers de mogelijke verspreiding anno 2013 in kaart hebben gebracht kan ervoor zorgen dat potentiële virussen in bepaalde delen van de wereld misschien vermeden kunnen worden.