PDA

Bekijk de volledige versie : Regering maakt class action mogelijk ‘zonder Amerikaanse toestanden’


s*ander.peeters
14th December 2013, 09:02
Als alles volgens plan verloopt, kan men vanaf eind februari ‘in groep’ naar de rechter trekken wegens collectieve schade.
Consumenten die in een grootwarenhuis nietsvermoedend ‘plofkippen’ kochten, in de waan dat het echte kippen waren. Of cliënten van een bank die beloofde om een bepaald kapitaal te garanderen en dat vervolgens niet deed. Of slachtoffers van een zelfde ongeval.

Al deze mensen zullen straks in groep naar de rechter kunnen stappen, want de veelbesproken class action of groepsvordering is bijna een feit. Minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (SP.A) kreeg gisteren definitief groen licht voor zijn wetsontwerp. ‘Dit is het sluitstuk van de consumentenbescherming. Na Nieuwjaar kan de bespreking starten in het parlement, tegen eind februari zou de wet in werking moeten treden’, aldus de minister.

Om wie gaat het? Vande Lanotte kiest niet voor een opt-in (waarbij enkel de consumenten die daar uitdrukkelijk voor kiezen deel uitmaken van de groep, red.) of een opt-out (waarbij iedereen automatisch tot de groep gedupeerden behoort, tenzij hij daar afstand van neemt, red.), maar laat de beoordeling over aan een rechter. Eén constante: als er geen sprake is van lichamelijke schade – denk aan de plofkippen –, zal het altijd om een opt-in gaan.

Voor die rechter wordt de groep verdedigd door een ‘groepsvertegenwoordiger’ van een erkende consumentenorganisatie, zoals Test-Aankoop, de Gezinsbond, een ngo, een ziekenfonds, enzovoort.

Zodra de rechter de zaak ontvankelijk verklaart, volgt er eerst een minnelijke fase (drie tot zes maanden). Vande Lanotte: ‘We rekenen erop dat de producent of de schadeveroorzaker in veel gevallen spontaan over de brug komt omdat de druk verhoogt. Smeedt men geen akkoord, dan is het aan de rechter.’

Belangrijk is dat er zelfs dan geen advocaten aan te pas komen. ‘We willen vermijden dat er een schademarkt ontstaat zoals in de Verenigde Staten, waar advocaten actief gedupeerden ronselen.’

Enkel de Brusselse rechtbank zal oordelen over de class actions. Zodra de wet van kracht is, geldt ze voor toekomstige schadegevallen.

Consumentenvereniging Test-Aankoop reageert tevreden. ‘Op termijn rekenen we op een cultuuromslag bij een aantal bedrijven, die zich niet zomaar alles kunnen veroorloven tegenover consumenten.’

Philippe Lambrecht, secretaris-generaal van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), toont zich iets sceptischer. Hij spreekt van een compromis, dat ‘vatbaar is voor verbetering’. Zo zou het VBO het logischer vinden mocht het ‘restbedrag’ van de schadevergoeding (dat niet geclaimd wordt, red.) terugvloeien naar de onderneming. Ook Unizo benoemt dat als een van de knelpunten van de tekst.

Bron: www.standaard.be

Mening: Ik vind het goed dat deze zogenaamde 'class action' wordt ingevoerd. In groep staan consumenten veel sterker als alleen en kunnen ze hun standpunt sterker laten overkomen. Het is ook goed dat ze worden verdedigd door iemand van een bekende consumentenorganisatie in plaats van dat ze een advocaat moeten inhuren. Vanaf dat deze wet er is kunnen consumenten hun belangen behartigen bij het gerecht, zonder dat ze daar zeer veel geld moeten voor betalen.