PDA

Bekijk de volledige versie : Bloedvaten afremmen biedt perspectief tegen kanker


Tim.M*lis
13th December 2013, 23:19
Onderzoekers van de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) onder leiding van prof. Peter Carmeliet hebben een nieuwe methode gevonden om de groei van bloedvaten af te remmen door de toevoer van een energiebron deels af te sluiten. Het afremmen van de groei van bloedvaten is een veel voorkomende behandeling voor kanker, ontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn, huidaandoeningen of blindheid door ouderdom.

Het onderzoek spitste zich toe op glycolyse, een proces waarbij de energie en bouwstenen vrijkomen die endotheliale cellen nodig hebben om zich te vermenigvuldigen. Deze cellen vormen de binnenkant van een bloedvat en dienen als buffer tussen de wand van het bloedvat en het bloed. Door met de kleine molecule 3PO het eiwit PFKB3 te blokkeren, dat de glycolyse in deze cellen activeert en zo de groei van nieuwe bloedvaten stimuleert, slaagden de onderzoekers erin de snelle vermenigvuldiging en beweging van deze cellen te voorkomen.

De bestaande medicatie werkt niet steeds en sommige patiënten worden resistent of hervallen. De Leuvense vondst biedt perspectieven op nieuwe en eficiëntere behandelingen. "Het vernieuwende aan deze therapie is dat we de glycolyse slechts gedeeltelijk en tijdelijk hoeven te reduceren om nieuwe bloedvatvorming te voorkomen en toch bijwerkingen te kunnen beperken", aldus Carmeliet. Ook andere cellen in het lichaam hebben glycolyse nodig om te kunnen groeien en overleven. Hoewel 3PO de glycolyse slechts gedeeltelijk blokkeert, bleek dit toch voldoende om de groei van bloedvaten te verminderen.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mening: hoe kunnen mensen nu hun bloedvaten laten afremmen met groeien. volgens mij kunnen ze veel meer en betere perspectieven vinden om kanker tegen te houden. De groei van de bloedvaten hoort bij de groei van uw lichaam dus is het niet goed om uw lichaam te laten groeien en uw bloedvaten niet.