PDA

Bekijk de volledige versie : ,,Vuile neger'' niet racistisch??


Barst
7th December 2005, 16:35
,,Vuile neger'' is niet racistisch - Iemand ,,vuile neger'' noemen is niet noodzakelijk racisme, zegt het hoogste Italiaanse rechtscollege.


De rechters spraken zich daarmee uit in een zaak over een man die enkele vrouwen uit Colombia had geslagen en beledigd. Hij zette zijn aanval in met de woorden: ,,Vuile negerinnen, wat doen die negerinnen hier?''


Volgens de beklaagde was hij niet racistisch, en de rechters gingen akkoord. Ze menen dat een belediging alleen racistisch is als ,,ze gedreven wordt door echte haat'' of als ze anderen aanzet tot rassenhaat of leidt tot ,,discriminatie op basis van ras, nationaliteit of religie''.

In dit concrete geval, zegt de rechter, was het geen racisme omdat de man met zijn woorden ,,een algemene afkeer, intolerantie of verwerping gebaseerd op ras'' uitte. De vervolging voor slagen en verwondingen blijft wel overeind.

De uitspraak wekt verbazing. De term neger is in het Italiaans al evenmin aanvaard als in het Engels of Nederlands. ,,Hoe moet je dit anders noemen dan racisme'', zei de ngo SOS-Racisme. ,,Iemand wordt aangevallen op basis van fysieke verschillen.''

Ook politici van links en rechts hadden zware kritiek op de uitspraak en zeiden dat ze niet op een slechter moment had kunnen vallen.

Italië is bezig aan een gewetensonderzoek over racisme. Zondag begonnen de voetbalwedstrijden in Italië te laat omdat de spelers overal spandoeken ontplooiden waarop stond: nee tegen racisme. Ze deden dat in een reactie op een incident op 27 november, toen de Ivoriaanse verdediger Marc Zoro van de eersteklasseclub Messina dreigde het veld te verlaten door de aanhoudende racistische koren van de fans van Inter Milaan.

Ook Carlo Fucci, de voorzitter van de Italiaanse bond voor magistraten, waarschuwde dat de uitspraak ,,het wapen dat we tegen racisme kunnen gebruiken, afbot''.

Het is niet de eerste keer dat het hoogste Italiaanse rechtscollege controversiële uitspraken doet. Zo oordeelde het al dat een vrouw niet verkracht kon zijn omdat ze een strakke jeans droeg.


DS, 07-12-2005

Ann Van der Flaas
8th December 2005, 09:24
Even melden, de persoon waarom 'gescholden' wordt, kan op die moment toch niet zien of het nu uit echt haat werd gezegd of zomaar...
Trouwens, wie zegt zoiets zomaar?