i*is.huybrechts
12th December 2013, 18:41
Waarom je "misvormde" groenten en fruit laat liggen
Als tegenreactie op de claim dat de kieskeurigheid van klanten verantwoordelijk is voor de hallucinante voedselverspilling, wordt de hypocrisie van de voedselindustrie aan de kaak gesteld. De reden waarom we bijna op automatische piloot naast "misvormde" groenten en fruit grijpen, is omdat de drang naar perfectie ons al decennia met de paplepel wordt ingegoten door grote supermarkten. Zo luidt het betoog in een treffend opiniestuk in de Daily Mail.
"Misvormd", maar minstens zo lekker.
De uitspraken van Tesco-baas Matt Simister over hoe klanten de grootste schuldige zijn voor de bergen groenten en fruit die dagelijks worden verspild, zijn duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten.
Hypocriet
"Het is hypocriet en ontzettend manipulatief. Als het cliënteel de imperfecte teelt links laat liggen, is dat omdat we al decennia lang getraind worden om het te verstoten. Generatie na generatie worden we aangespoord om te geloven dat voeding niet lekker kan smaken tenzij het de perfecte vorm en kleur heeft", klinkt de tegenreactie.
Fantasie
Het is net deze oppervlakkige fantasie dat telers ertoe dwingt fruit en groenten te doen beantwoorden aan een ideaalbeeld, iets wat de smaken en aroma's net saboteert. Resultaat? We zitten opgescheept met lege perfectie. Het ziet er goed uit, maar het smaakt naar niets. "Dit fenomeen wordt gedreven door de cultus van de supermarkten. Waar we ooit massa's kleine winkeliers en groentenkwekers op elke hoek hadden, moeten we het nu stellen met massieve conglomeraten", klinkt het in de Daily Mail.
Verspilling
De waanzinnige berg afval begint zich al op te stapelen bij de landbouwers, die vaak genoodzaakt zijn om de helft van hun kweek te dumpen omdat de groenten en fruit niet beantwoorden aan de arbitraire standaarden van de supermarkten. Van alles wat wel door de beugel kan, wordt helaas met regelmaat nog eens de helft verspild. In het beste geval worden de ongewenste producten nog omgezet in confituur of verkocht aan groothandelaars met minder kieskeurige kuren.
Winst
Een groot deel van het probleem moet volgens de geopinieerde Rose Prince gezocht worden in het feit dat de mensen die de selectie maken voor supermarkten zelden experten zijn. "Het gaat heel vaak om nieuwelingen die constant roteren tussen afdelingen en daardoor geen gespecialiseerde kennis hebben, geen goeie band met de landbouwers en geen passie voor eender welk product. Wat ze wel hebben, is een te behalen winstmarge ieder kwartaal. Ze weten precies hoeveel teelt ze moeten verkopen om hun jobs te behouden", klinkt het.
Het zal u dan ook niet verbazen dat de beste strategie om dat te doen, een meedogenloze drang naar perfectie is. Door veel van de verse producten bovendien te bundelen achter een laag plastic, kunnen klanten vaak niet anders dan hun kwaliteitsoordeel te baseren op het uiterlijk van de voeding, in plaats van op het aroma. Om de boodschap nog te versterken, worden we gebombardeerd tot bijna pornografisch beeldmateriaal van glinsterende, onnatuurlijk perfecte groenten en fruit.
Aanpak
"Supermarkten hebben nochtans de macht om mensen te doen aanschuiven voor misvormde producten. Ze zouden wintergroenten kunnen verzamelen in een compacte verpakking met een recept voor soep. Alle wortels zien er toch hetzelfde uit eens ze verhakt in de kookpot liggen? Aardbeien en bessen die er niet perfect uitzien, zouden bijvoorbeeld vergezeld kunnen worden van het label 'Ideaal voor confituur'. Op die manier winnen we allemaal. Boeren zouden meer verkopen, de verspilling zou verminderen én de prijzen zouden dalen", aldus Rose Prince.
Tot slot stelt ze dat er ook dringend nood is aan heropvoeding. Het zou naar schatting vijf jaar vragen om een nieuwe generatie te doen beseffen dat voeding wellicht beter zou smaken als het er niet uitziet als plastiek.
Bron:
http://www.demorgen.be/dm/nl/5397/Milieu/article/detail/1756967/2013/12/12/Waarom-je-misvormde-groenten-en-fruit-laat-liggen.dhtml
12/12/13
Persoonlijke reactie:
Ik post dit artikel omdat ik me er zelf niet van bewust was dat dit gebeurde. Het feit dat de kostprijs van fruit en groenten zo gestegen is in de laatste jaren viel wel op maar zag dit niet als één van de mogelijke oorzaken.
Dit bevestigd nogmaals dat uiterlijk in onze samenleving alles is. Net zoals het ideale lichaam bij de mens hebben we dit blijkbaar ook voor ons eten. Maar dit vind ik echt absurd. Je gaat toch ook niet kijken naar een koe of het een mooie koe is of niet, want anders eten we ze niet op hoor. Gewoon nonsensicaal.
En alle verliest en verspilling die hierbij gepaard gaat maakt het nog eens zo erg. Wetend dat in andere kansarme landen mensen en dieren sterven van de honger en wij het gewoon afkeuren vanwege zijn niet ideale figuur.
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.1721441
Deze mensen zouden dankzij ons kunnen blijven overleven. Maar aangezien het niets opbrengt zouden de bedrijven het liever weggooien in plaats van hen te helpen.
Zoals mijn papa vroeger vaak tegen mij zei als ik mijn bord niet leeg at," je zou maar is in de oorlog moeten leven" of " In Afrika vechten de kindjes voor zoiets". En inderdaad we zijn het ons vaak niet bewust dat we in luxe leven. We moeten dankbaar zijn voor wat we hebben of krijgen. Dus ook voor kromme peren of wat vervormde wortels.
Als tegenreactie op de claim dat de kieskeurigheid van klanten verantwoordelijk is voor de hallucinante voedselverspilling, wordt de hypocrisie van de voedselindustrie aan de kaak gesteld. De reden waarom we bijna op automatische piloot naast "misvormde" groenten en fruit grijpen, is omdat de drang naar perfectie ons al decennia met de paplepel wordt ingegoten door grote supermarkten. Zo luidt het betoog in een treffend opiniestuk in de Daily Mail.
"Misvormd", maar minstens zo lekker.
De uitspraken van Tesco-baas Matt Simister over hoe klanten de grootste schuldige zijn voor de bergen groenten en fruit die dagelijks worden verspild, zijn duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten.
Hypocriet
"Het is hypocriet en ontzettend manipulatief. Als het cliënteel de imperfecte teelt links laat liggen, is dat omdat we al decennia lang getraind worden om het te verstoten. Generatie na generatie worden we aangespoord om te geloven dat voeding niet lekker kan smaken tenzij het de perfecte vorm en kleur heeft", klinkt de tegenreactie.
Fantasie
Het is net deze oppervlakkige fantasie dat telers ertoe dwingt fruit en groenten te doen beantwoorden aan een ideaalbeeld, iets wat de smaken en aroma's net saboteert. Resultaat? We zitten opgescheept met lege perfectie. Het ziet er goed uit, maar het smaakt naar niets. "Dit fenomeen wordt gedreven door de cultus van de supermarkten. Waar we ooit massa's kleine winkeliers en groentenkwekers op elke hoek hadden, moeten we het nu stellen met massieve conglomeraten", klinkt het in de Daily Mail.
Verspilling
De waanzinnige berg afval begint zich al op te stapelen bij de landbouwers, die vaak genoodzaakt zijn om de helft van hun kweek te dumpen omdat de groenten en fruit niet beantwoorden aan de arbitraire standaarden van de supermarkten. Van alles wat wel door de beugel kan, wordt helaas met regelmaat nog eens de helft verspild. In het beste geval worden de ongewenste producten nog omgezet in confituur of verkocht aan groothandelaars met minder kieskeurige kuren.
Winst
Een groot deel van het probleem moet volgens de geopinieerde Rose Prince gezocht worden in het feit dat de mensen die de selectie maken voor supermarkten zelden experten zijn. "Het gaat heel vaak om nieuwelingen die constant roteren tussen afdelingen en daardoor geen gespecialiseerde kennis hebben, geen goeie band met de landbouwers en geen passie voor eender welk product. Wat ze wel hebben, is een te behalen winstmarge ieder kwartaal. Ze weten precies hoeveel teelt ze moeten verkopen om hun jobs te behouden", klinkt het.
Het zal u dan ook niet verbazen dat de beste strategie om dat te doen, een meedogenloze drang naar perfectie is. Door veel van de verse producten bovendien te bundelen achter een laag plastic, kunnen klanten vaak niet anders dan hun kwaliteitsoordeel te baseren op het uiterlijk van de voeding, in plaats van op het aroma. Om de boodschap nog te versterken, worden we gebombardeerd tot bijna pornografisch beeldmateriaal van glinsterende, onnatuurlijk perfecte groenten en fruit.
Aanpak
"Supermarkten hebben nochtans de macht om mensen te doen aanschuiven voor misvormde producten. Ze zouden wintergroenten kunnen verzamelen in een compacte verpakking met een recept voor soep. Alle wortels zien er toch hetzelfde uit eens ze verhakt in de kookpot liggen? Aardbeien en bessen die er niet perfect uitzien, zouden bijvoorbeeld vergezeld kunnen worden van het label 'Ideaal voor confituur'. Op die manier winnen we allemaal. Boeren zouden meer verkopen, de verspilling zou verminderen én de prijzen zouden dalen", aldus Rose Prince.
Tot slot stelt ze dat er ook dringend nood is aan heropvoeding. Het zou naar schatting vijf jaar vragen om een nieuwe generatie te doen beseffen dat voeding wellicht beter zou smaken als het er niet uitziet als plastiek.
Bron:
http://www.demorgen.be/dm/nl/5397/Milieu/article/detail/1756967/2013/12/12/Waarom-je-misvormde-groenten-en-fruit-laat-liggen.dhtml
12/12/13
Persoonlijke reactie:
Ik post dit artikel omdat ik me er zelf niet van bewust was dat dit gebeurde. Het feit dat de kostprijs van fruit en groenten zo gestegen is in de laatste jaren viel wel op maar zag dit niet als één van de mogelijke oorzaken.
Dit bevestigd nogmaals dat uiterlijk in onze samenleving alles is. Net zoals het ideale lichaam bij de mens hebben we dit blijkbaar ook voor ons eten. Maar dit vind ik echt absurd. Je gaat toch ook niet kijken naar een koe of het een mooie koe is of niet, want anders eten we ze niet op hoor. Gewoon nonsensicaal.
En alle verliest en verspilling die hierbij gepaard gaat maakt het nog eens zo erg. Wetend dat in andere kansarme landen mensen en dieren sterven van de honger en wij het gewoon afkeuren vanwege zijn niet ideale figuur.
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.1721441
Deze mensen zouden dankzij ons kunnen blijven overleven. Maar aangezien het niets opbrengt zouden de bedrijven het liever weggooien in plaats van hen te helpen.
Zoals mijn papa vroeger vaak tegen mij zei als ik mijn bord niet leeg at," je zou maar is in de oorlog moeten leven" of " In Afrika vechten de kindjes voor zoiets". En inderdaad we zijn het ons vaak niet bewust dat we in luxe leven. We moeten dankbaar zijn voor wat we hebben of krijgen. Dus ook voor kromme peren of wat vervormde wortels.