PDA

Bekijk de volledige versie : Microsoft deelt Office-software gratis uit aan leerlingen en studenten


T*ssa.Goetschalckx
11th December 2013, 15:19
[SIZE=3]Microsoft deelt Office-software gratis uit aan leerlingen en studenten[/SIZE]

Leerlingen van een lagere of secundaire school in het Vlaams onderwijs, of studenten van een hogeschool of universiteit, krijgen gratis de beschikking over Office 365 ProPlus, de meest veelzijdige versie van Microsofts bureelsoftwarepakket. De school waar ze ingeschreven zijn moet wel een volumecontract hebben afgesloten bij Microsoft, maar dat is het geval voor de overgrote meerderheid ervan.

Afgelopen zomer sloten Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) en de VLHORA-VLIR (Vlaamse Hogescholenraad/Vlaamse Interuniversitaire raad) een raamcontract af met Microsoft, waaronder Vlaamse scholen, hogescholen en universiteiten voordelig toegang krijgen tot licenties op softwarepakketten van de Amerikaanse gigant, met besturingssysteem Windows en bureelsoftware Office op kop. In dat raamcontract zaten ook voordelige licenties voor thuisgebruik. Op dat niveau maakt Microsoft nu het gebruik van Office 365 ProPlus, de meest geavanceerde versie van Office, gratis beschikbaar voor leerlingen en studenten.

De voordelen gaan vrij ver. Het gaat om een versie waarin naast de gebruikelijke bureelsoftware (tekstverwerker Word, presentatiepakket PowerPoint, rekenblad Excel en digitaal notitieblok OneNote) ook onder meer videoconferencingsoftware zit, en alle programma's ook online beschikbaar zijn. Bovendien mag iedere leerling of student het pakket op maximum vijf pc's of Macs installeren, zodat ook andere gezinsleden er in principe van kunnen profiteren. De deal loopt via de it-afdeling van de school, en blijft geldig zolang de leerling of student er les blijft volgen.

De school in kwestie moet wel een volumecontract hebben afgesloten met het softwarebedrijf, waarin het pc-park van de school wordt voorzien van Microsoftproducten. Sommige scholen doen dat bewust niet, omdat ze de computervaardigheden die ze hun leerlingen bijbrengen niet willen laten afhangen van één fabrikant: hier en daar wordt er bijvoorbeeld geopteerd voor producten van computermaker Apple of het gratis besturingssysteem Linux en de (eveneens gratis beschikbare) bureelsoftwaresuite OpenOffice. Maar dat is een kleine minderheid: volgens Microsoft werkt negentig procent van de Vlaamse universiteiten en hogescholen met Microsoftproducten, en is dat ook voor meer dan driekwart van de secundaire en lagere scholen het geval.

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/1344/Onderwijs/article/detail/1755930/2013/12/10/Microsoft-deelt-Office-software-gratis-uit-aan-leerlingen-en-studenten.dhtml
10 december 2013

Commentaar: Ik ben blij met dit nieuws. Studeren op zich kost heel veel geld: je moet boeken en cursussen aanschaffen, inschrijvingsgeld betalen, transport betalen... Om taken en schrijfopdrachten te maken en gewoonweg om te studeren is software een handig hulpmiddel. Het zou veel tijd kosten om alles te schrijven! Een nadeel is dat deze software veel geld kost, je moet dan jaarlijks of om de zoveel jaar een nieuw pakket aanschaffen, omdat je huidige verlopen is. Ik vind het een mooi gebaar van Microsoft om deze software gratis ter beschikking te stellen aan studenten. Op deze manier sparen studenten (en hun ouders) veel geld uit en dit is een mooie promotiestunt van Microsoft. Het is ook handig dat de software per gebruiker op meerdere pc's geïnstalleerd kan worden. De voorwaarde voor de terbeschikkingstelling van deze software is dat de school met Microsoft een volumecontract moet hebben afgesloten. Ik weet niet wat dit contract inhoudt, maar het lijkt mij weinig voor wat je ervoor terugkrijgt.