PDA

Bekijk de volledige versie : Nieuwe jeugdbeschermingswet uitgesteld naar 1 januari 2016


Kristof.S*erckx
10th December 2013, 19:25
11:12 BINNENLAND De Kamercommissie Justitie stelde zopas de toepassing van een aantal artikelen uit de wet op de jeugdbescherming uit van 1 januari 2014 naar 1 januari 2016. Groen stemde mee met de meerderheid, het VB was tegen en de N-VA onthield zich.
In 2006 werd een nieuwe jeugdbeschermingswet goedgekeurd, waardoor de jeugdrechter een hele reeks nieuwe maatregelen kan opleggen aan criminele minderjarigen. De wet trad op een ingewikkelde manier in werking, met Koninklijke Besluiten per artikel. Ten laatste moest alles van kracht worden op 1 januari 2014.

Jeugdpsychiatrie

Een reeks maatregelen is echter nog altijd niet van kracht, deels omdat Wallonië en Vlaanderen hierover niet akkoord gaan, deels omdat er nog altijd niet genoeg instellingen zijn om ze uit te voeren. Het gaat dan over plaatsing van criminele minderjarigen in een jeugdpsychiatrische dienst, in een ontwenningscentrum voor drugs en alcohol of de mogelijkheid om een gemeenschapsdienst of een opleiding op te leggen aan een criminele minderjarige.

Gemeenschappen

Op voorstel van Raf Terwingen (CD&V) werd de inwerkingtreding nu verder uitgesteld naar 1 januari 2016.

Reden van dit uitstel: de jeugdbescherming wordt door de zesde staatshervorming deels overgeheveld naar de Gemeenschappen. De Gemeenschappen zullen in de toekomst zelf kunnen beslissen welke maatregelen de jeugdrechter kan opleggen aan criminele minderjarigen, wanneer een criminele minderjarige in een gesloten instelling wordt geplaatst en wanneer hij naar de strafrechter voor volwassenen wordt gestuurd.

Terwingen: "De Gemeenschappen worden dus bevoegd voor deze regels. Men kan ze dus best ook wat tijd geven om hun visie in decreten te gieten".

JDW

Archiefbeeld Belga

Bron: Gazet van Antwerpen

Mening:
Ik ben het eens met het idee dat er een hele reeks nieuwe maatregelen kunnen opgelegd worden aan criminele minderjarigen. Als er meer maatregelen zijn zullen de "straffen" die opgelegd worden specifieker gericht zijn voor het misdrijf dat gepleegd werd. Het probleem dat er te weinig instellingen zijn om deze minderjarigen op te vangen lijkt mij niet het grootste probleem, als er alternatieve, misschien wel betere maatregelen worden getroffen zullen de minderjarigen sneller maatschappij klaar zijn, en dus is er weer ruimte voor nieuwe jeugdcriminelen.
Nochtans ben ik het niet eens met het idee dat de straffen gemeentelijk mogen worden bepaald. Ik vind dat we beter naar een maatschappij gaan waarin alle wetten en regels duidelijk zijn binnen zijn grenzen.

Nikki
11th December 2013, 20:07
Van uitstel komt meestal afstel wordt wel eens gezegd. Ik denk dat dat in dit geval niet is. De jeugdbescherming zal meer kunnen doen, maar dan alleen pas vanaf 2016 en dat is wél zonde. Op zijn minst zouden ze toch op zoek moeten gaan naar een tussentijdse oplossing in plaats van alles te laten liggen tot 2016. Dat de jeugdbescherming zelf meer macht krijgt binnen de Vlaamse overheid vind ik zeer positief, de mensen die in de jeugdbescherming zitten weten hoogstwaarschijnlijk beter wat ze nodig hebben dan de overheid.