PDA

Bekijk de volledige versie : Eindelijk kennen we de architecten van deze heuvel


Mathias.D*proost
9th December 2013, 14:04
http://static2.hln.be/static/photo/2013/17/13/0/20131209095723/media_xll_6316890.jpg

Het mysterie rond één van de meest kenmerkende landschappen ter wereld is eindelijk opgelost. De raadselachtige heuvels die her en der in de Verenigde Staten met miljoenen tegelijk opduiken, hebben wel degelijk een architect, zo melden wetenschappers. En neen, het zijn geen buitenaardse bouwkunstenaars.
De geheimzinnige 'Mima Mounds', genoemd naar de Mima Prairie in de staat Washington, zijn cirkelvormige tot ovale heuvels die voornamelijk worden aangetroffen in het noordwesten van de Verenigde Staten maar ook op andere continenten. Wetenschappers zaten lange tijd met de handen in het haar over de oorsprong van de bulten, die vaak tot twee meter hoog zijn en waarvan de diameter kan oplopen tot vijftig meter.

Lang vermoedde men dat ze veroorzaakt werden door aardbevingen of gletsjers. Sommigen dachten zelfs dat aliens de hand er in hadden. Maar dankzij computersimulaties van de universiteit van San Jose weten we nu met zekerheid dat knaagdieren de bouwers zijn van de Mima Mounds.

Van generatie op generatie
Professor Gabet is ervan overtuigd dat grondeekhoorns de mysterieuze heuvels gecreëerd hebben. Honderden jaren lang, van generatie op generatie, hebben de knaagdieren nauwgezet tijdens het graven de aarde naar boven geschoven om een droog plaatsje voor zichzelf te maken in vochtige bodems. En zo hebben ze ons een magnifiek landschap geschonken.

Rest er nog de vraag wie dan dergelijke heuvels op andere continenten heeft geschapen. Want grondeekhoorns komen enkel in de Verenigde Staten voor. Volgens professor Gabet moet ook daar de oorzaak in de dierenwereld gezocht worden. Andere ondergrondse dieren zoals bijvoorbeeld mollen kunnen er de architect van zijn.

Mening: Ik vind het goed dat ze dit onderzocht hebben. Het is eigenlijk niet van groot belang wie dit veroorzaakt, maar het zal wel een hele geruststelling zijn voor bepaalde mensen. Dingen waarvan de oorzaak niet bekend is, vinden mensen angstaanjagend. Mensen beginnen dan vaak te fantaseren wat voor iets het dan kan zijn, terwijl het in werkelijkheid iets
helemaal anders is.

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/1754750/2013/12/09/Eindelijk-kennen-we-de-architecten-van-deze-heuvels.dhtml