PDA

Bekijk de volledige versie : Belgische onderzoekster ontvangt beurs van 1,5 miljoen euro


J*liette.Boonen
9th December 2013, 11:58
De Belgische onderzoekster Nathalie Vermeulen heeft van de European Research Council (ERC) een startersbeurs ontvangen van 1,48 miljoen euro voor haar werk rond ultracompacte lasers die gemaakt zijn uit koolstofgebaseerde materialen. Dat meldt de Vrije Universiteit Brussel, waar Vermeulen aan verbonden is.

Vermeulen behoort tot B-Phot, het fotonicateam van de VUB dat onderzoek verricht naar lichttechnologie. Vermeulens onderzoek situeert zich rond ultracompacte lasers die gemaakt zijn uit koolstofgebaseerde materialen. Lasers die op een chip passen, maar toch een brede waaier aan kleuren uitzenden. Vermeulen wil die lichtbronnen energie-efficiënter maken, waardoor ze ook grootschalig toegepast kunnen worden. Daarvoor maakt ze gebruik van materialen die op koolstof gebaseerd zijn, omdat die over de nodige niet-lineaire optische eigenschappen beschikken.

Praktisch nut
Vermeulen wil de beurs nu gebruiken om de on-chip lichtbronnen ook in de praktijk te kunnen omzetten, onder andere in biomedische toepassingen. Zo zouden diabetespatiënten hun glucose-analyse niet langer via bloedonderzoek moeten uitvoeren, maar kan dat ook niet-invasief met een optische analyse doorheen de huid. Ook voor drinkwater zou er een optische veiligheidscontrole kunnen worden ontwikkeld om besmettingen te detecteren.

Bron: De Standaard, 9 december 2013 om 11:32 door mtm

J*liette.Boonen
9th December 2013, 12:20
Eigen mening: Bij het horen van de titel (Belgische onderzoekster ontvangt beurs van 1,5 miljoen euro) denken we meteen aan sociaal-economisch. Ik heb dan ook even getwijfeld bij welk forum ik dit artikel zou plaatsen. Omdat zij deze beurs heeft ontvangen voor haar werk rond ultracompacte lasers die gemaakt zijn uit koolstofgebaseerde materialen, dacht ik eerder aan wetenschap. Met deze beurs zou Nathalie Vermeulen haar onderzoek over lichttechnologie meer in de praktijk willen omzetten. Ze zou dit geld gebruiken om meer te investeren in biomedisch toepassingen. Diabetespatiënten zouden niet langer hun bloed moeten prikken maar kunnen met optische analyse doorheen hun huid schijnen. Ook zouden ze deze lichttechnologie kunnen gebruiken bij veiligheidscontroles in drinkwater om besmettingen te detecteren. Van maatschappelijke relevantie gesproken. Ik denk dat met deze ontdekking de wetenschap er weer een heel stuk op vooruit gaat. Op naar een betere wereld.