PDA

Bekijk de volledige versie : 'De wereld nu in kaart'


Barst
6th December 2005, 21:31
'De wereld nu in kaart' brengt actualiteit in de klas.

Info : 'De wereld nu in kaart', Herman De Prins, Paul Vandepitte en Xavier Adams, uitgeverij De Boeck, 64 blz., A 12,20 (gekartonneerde versie A 17,40)

Er moet een accidentje gebeurd zijn met de nieuwe atlas van Herman De Prins, Paul Vandepitte en Xavier Adams. De wereld nu in kaart bevat namelijk nogal wat slordigheden, en dat is jammer want de opzet is prijzenswaardig.

De 112 kaarten sluiten goed aan bij de actualiteit, maar er is niet altijd aangegeven uit welk jaar de gegevens stammen. Erger: sommige kaarten bevatten foute informatie. Zo valt uit de inkleuring af te lezen dat Spanje militair niet in de NAVO is geïntegreerd. Waar de Schengen-zone wordt uitgetekend, is vergeten dat IJsland en Noorwegen in alle opzichten deelnemen aan de uitvoering van de Schengen-akkoorden. Op de kaart van Kosovo klopt de inkleuring van het woongebied van de Servische minderheid niet.

Verscheidene kaarten waar te veel informatie is ingepropt, vallen moeilijk te ontcijferen door een onduidelijk gebruik van kleuren en symbolen. Waar een evolutie wordt aangegeven, ontbreekt soms de nadere bepaling van de tijdspanne waarin die zich heeft voltrokken.

Achteraan in de atlas zijn 14 pagina's 'beknopte kaartinformatie' opgenomen. Daarin staat aanvullende uitleg bij elk van de 112 kaarten. De uitleg is nuttig, maar had beter bij de kaarten zelf gestaan.

Afgezien van de onvolkomenheden is de atlas een goed werkinstrument. Maar de leerkracht die hem wil gebruiken, zal zijn huiswerk moeten maken.


Knack, 07-12-2005(F.V.)