PDA

Bekijk de volledige versie : Raadselachtige 'oerspanjaard' verbijstert genetici


T*omaspattyn
4th December 2013, 19:28
In het huidige noorden van Spanje blijkt in de Steentijd een mensenvolk te hebben geleefd waarvan wetenschappers tot dusver geen weet hadden: een oervolk dat sindsdien spoorloos van de kaart is verdwenen.

Spaanse en Duitse genetici maken dat op uit minieme restjes DNA van de oermensen, dat ze met grote moeite wisten te verkrijgen uit een reeds eerder opgegraven dijbeen van een van de mensen. De geheimzinnige oer-Spanjaarden leefden zo'n 400 duizend jaar geleden in de huidige Noord-Spaanse kustgebieden. Hun botten, die hier en daar zijn opgedoken in oude putten en grotten in de grond, werden door experts altijd aangezien als botten van de heidelbergmens, een vroege voorouder van de Neanderthaler en de moderne mens. Maar het DNA wijst nu uit dat het gaat om een tot dusver onbekende groep.

Raadselachtige Denisova-mens
Die is gek genoeg niet zozeer aan de Neanderthalers verwant - de uit de kluiten gewassen mensensoort die in Europa tijdens de ijstijd domineerde - maar aan de Denisova-mens, een ook al met raadselen omgeven oervolk, dat 40 duizend jaar in Siberië leefde. "Onze ontdekking roept meer vragen op dan dat hij beantwoordt", zegt geneticus Svante Pääbo van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie, die het oer-dna isoleerde. "Het suggereert dat er een of andere connectie is tussen deze zeer vroege mens in Europa en populaties in Azië."

En dus is het gissen: misschien was het verdwenen volk een zijtak van de voorouders van zowel de Siberische Denisova-mens als de Europese Neanderthaler, misschien ging het wel om een soort die seks had met de nog vroegere oermens Homo erectus. "Het uiteindelijke antwoord", denkt Pääbo, "kunnen we alleen maar geven door aan meer dna te komen."

Het aflezen van het 400 duizend jaar oude dna is een technologisch spektakelstuk: tot dusver stond het record oud oermensen-DNA aflezen op 'slechts' 40 duizend jaar oud. Bij de nieuwe techniek boort men wat beenmerg uit een oud bot, en gaat men dat net zo lang zuiveren en 'vermeerderen' totdat eventueel achtergebleven restjes dna leesbaar worden. Voor het Spaanse DNA keek Pääbo naar het zogeheten 'mitochondriale DNA', sliertjes DNA die niet in de celkern zitten, en waarvan er in cellen veel meer aanwezig is dan van het kern-DNA. Maar nu het met mitochondriaal dna lukt, is het vast ook mogelijk om het DNA uit de celkern af te lezen, verwacht Pääbo.

Datum:4/12/2013

Bron:http://www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetenschap/article/detail/1752364/2013/12/04/Raadselachtige-oerspanjaard-verbijstert-genetici.dhtml

Mening: De wereld vol mysteries en het stelt ons ontstaan in vraag. Een nieuwe soort die verwant leek te zijn met de mens ,maar uiteindelijk uit DNA het niet blijkt te zijn. Het verleden wordt beetje bij beetje ontrafeld, hoe meer er aan het licht komt hoe ingewikkelder. Was er een soortgelijke 400 000 jaar geleden of niet? Er zijn zoveel geheimen voor ons verborgen niet enkel van uit het verleden maar ook uit het nu. Soms gebeurd alles voor ons zonder dat we het beseffen? Dit artikel is ook nog eens zeer interessant zowel voor biologen als geschiedkundigen.