PDA

Bekijk de volledige versie : Bolsjoj-danser schuldig voor aanval met zuur


J*yce.Verresen
3rd December 2013, 13:13
Een Russische rechtbank heeft balletdanser Pavel Dmitrichenko tot tien jaar cel veroordeeld voor het beramen van de aanval met zuur op de artistieke directeur van het wereldberoemde Bolsjoj-theater.

De districtsrechtbank van Moskou achtte het bewezen dat de 29-jarige syndicale militant op 17 januari tot de aanslag op Sergei Filin heeft aangezet. Die kreeg buiten zijn flat in Moskou een bijtend zuur op hem gegooid.

Twee kompanen, dader Joeri Zaroetski en chauffeur Andrej Lipatov, zijn ook schuldig bevonden. Zij kregen respectievelijk tien en vier jaar gevangenisstraf.

Het Openbaar Ministerie eiste negen jaar voor de balletdanser die de aanval beraamde. Voor Zaroetski, die heeft toegegeven dat hij het zuur had gegooid, werd tien jaar geëist, en voor de chauffeur zes jaar.

Het gezicht van artistiek directeur Filin en vooral zijn ogen zijn aangetast. Intussen heeft hij al meer dan twintig operaties achter de rug. 'De pijn was immens en direct', zei hij over de aanval.

De onderzoekers zeiden dat Dmitrichenko de aanval organiseerde door een conflict met Filin. De zaak onthulde de bittere rivaliteit en intriges binnen het bekende ballethuis. De misdaad heeft wegens zijn brutale aard in de mondiale cultuurwereld voor verbijstering gezorgd.

Bron: DS, 03/12/2013

Mening: Goh, weeral een voorbeeld van geweld voor eigenlijk een onbenullig iets. Een onderling meningsverschil zorgt ervoor dat 1 van de betrokken partijen zuur in zijn gezicht krijgt, waardoor hij voor het leven getekend is. De man zal nog heel wat operaties moeten ondergaan, en wie weet, misschien komt het niet eens helemaal goed... We weten natuurlijk niet hoe het eraan toe gaat in het Bolsjoj, maar we weten dat er in Rusland nogal wel eens dingen uit de hand lopen, en hier nogal heel hard op wordt gereageerd. Natuurlijk is het gooien met zuur niet goed te praten, maar de hele omstandigheden zullen we nooit te weten komen omdat beide partijen hun gelijk willen halen. Het is natuurlijk niet meer dan juist dat de danser en zijn "handlangers" worden gestraft voor hetgeen wat ze hebben gedaan. Ik hoop dat ze door hun straf kunnen nadenken over hun fouten en dat ze inzien dat gooien met zuur toch niet de juist oplossing is voor als er problemen zijn die misschien onderling konden worden opgelost en worden uitgepraat.