PDA

Bekijk de volledige versie : Arne Quinze ontwerpt kunstbrug voor Tomorrowland


Marloes.V*nDijck
29th November 2013, 11:48
Het festival Tomorrowland viert zijn tienjarig bestaan groots. Op het domein De Schorre zet Arne Quinze een enorme kunstinstallatie neer. Het publiek mag zelfs meebouwen.
Het enorme werk, dat ‘One World’ heet, zal in totaal 500 meter lang zal zijn. Het bestaat uit twee wandelbruggen van zo’n 6 meter breed, die elkaar kruisgewijs dwarsen als een noord-zuidas, en de omliggende woongemeenschappen zullen verbinden.

De bruggen worden opgetrokken uit staal en helemaal bekleed met tropisch hardhout. In het midden, waar de twee samenkomen, verrijst een beeld in metaal en glas van 25 meter hoog. Het symboliseert de overwinning van de vrijheid.

Het initiatief is een samenwerking tussen het team van kunstenaar Arne Quinze, de provincie Antwerpen en het festival Tomorrowland.

Guetta en Kompany

Een vierde partner, het publiek, is ongewoon: 210.000 mensen krijgen de kans deel te nemen door een houten lat te kopen en er een positieve boodschap in te laten laseren. De opbrengst van die actie, die van de Schorrebrug de grootste ‘public art installation’ ooit moet maken, gaat naar de ngo Human Rights Watch.

Bekende sterren als David Guetta en Vincent Kompany hebben hun latje al gereserveerd. Inspiratie nodig? Deejay Sebastian Ingrosso laat ‘Stay hungry, stay foolish’ noteren en Alesso kiest voor ‘Everything happens for a reason’.

Manu en Michiel Beers, die Tomorrowland organiseren, noemen het project ‘een enorme meerwaarde voor de buurt, domein en gemeente.’ Het project roept op tot verbroedering en zal letterlijk een brug slaan tussen cultuur, natuur, muziek, kunst, de buurt en de wereld, luidt het.

Uithangbord

De opbouw van de installatie/brug, die in juni 2014 moet open gaan, wordt gefilmd en gefotografeerd, en zal te volgen zijn op www.peopleoftomorrow.com en via de Facebookpagina van Arne Quinze. Het boek en de documentaire moeten later dienen als inspiratiebron voor diverse sectoren (architectuur, kunst, technologie, fotografie, evenementen…).

Het lange pad wordt een uithangbord voor de tiende uitgave van Tomorrowland, het dance-festival dat elk jaar drie dagen lang telkens 60.000 bezoekers lokt uit de hele wereld. Maar het wordt vooral ook een functionele verbinding tussen de verschillende dorpskernen die rond De Schorre, een recreatiedomein van 75 hectare, liggen. Zowel wandelaars als fietsers zullen er gebruik van maken.

‘Het gebeurt niet elke dag dat je een werk van zulk formaat ‘cadeau’ krijgt. Boom komt hiermee in het rijtje te staan van Brussel (The Sequence, theCityscape), Rouen (Camille), Libanon (The Visitor), Shanghai (Red Beacon) en andere steden waar Arne Quinze al aan de slag ging’, aldu Jeroen Baert, de burgemeester van Boom.

Ook de burgemeester van Rumst, Wendy Weckhuysen, benadrukt de sociale waarde: ‘Dit is niet zomaar een kunstwerk. Dit project zal ook een brug slaan tussen mensen en kunst.’ Bruno Pieters, gedeputeerde van de provincie Antwerpen: ‘Dit is een attractie, die zowel kunst- en muziekadepten , sport- en cultuurliefhebbers zal aantrekken. Een trekpleister die het hele jaar door zal charmeren.’

Voor de provincie betekent de brug een oplossing voor een oud probleem, aldus Pieters. ‘We waren al langer op zoek naar een structurele oplossing om de veiligheid, de mobiliteit en de ontsluiting van de natuur in De Schorre te verbeteren. De bestaande brug is versleten en onveilig en er zijn verschillende mooie stukken natuur die we graag willen openstellen voor de bezoeker.’

Bron: De Standaard - 29/11/2013 - 11:00
http://www.standaard.be/cnt/dmf20131129_00862785

Mening: Ik vind het een goed initiatief dat al het geld dat de latjes opbrengen voor de brug, naar een goed doel gaan. Ik hoop dat alle latjes worden "verkocht" zodat er veel geld wordt ingezameld, maar ik denk dat dit geen probleem zal zijn.
Het kunstwerk biedt ook een oplossing voor een probleem in de provincie, deze nieuwe brug word dus vervangen door een nieuwe en veiligere installatie.