PDA

Bekijk de volledige versie : ‘Pesterijen’ op Facebookpagina lokken felle kritiek uit


Shana De Laet
29th November 2013, 11:37
DENDERLEEUW - Enkele Denderleeuwse hangjongeren hebben een eigen Facebookpagina opgericht. De pagina, die de naam B.I.V. meekreeg, lokt felle kritiek uit. B.I.V. staat voor Buitenlanders In Vlaanderen.
Op de pagina, opgericht door Denderleeuwse jongeren van buitenlandse komaf, plaatsen de jongeren filmpjes van ‘fratsen’ die ze uithalen buiten de schoolmuren in de Denderleeuwse straten.

Op één van de filmpjes is te zien hoe enkele jongeren een tiener op de fiets willen tegenhouden. Die durft niet te stoppen waarop de tieners de knaap dan maar achtervolgen. Een ander filmpje laat een vechtpartij onder jongeren zien terwijl een derde filmpje toont hoe een tiener onder de noemer ‘auto's ambeteren’ probeert het verkeer tegen te houden in de Veldstraat.

De pagina leidde al tot verontwaardigde reacties. De vrees bestaat namelijk dat jongeren bewust pesterijen en ander kattenkwaad zullen uithalen om de filmpjes op deze manier op de Facebookpagina te plaatsen.

Vlaams Belang-raadslid Kristof Slagmulder dringt aan op maatregelen. ‘Omdat dergelijk gedrag moeilijk getolereerd kan worden. Dit kan vroeg of laat tot verkeersongevallen leiden.’

Ook Nico Van den Borre van het Denderleeuwse IKSO reageert verontwaardigd. ‘Natuurlijk kunnen wij dit gedrag op geen enkele manier goedkeuren en tolereren. Een aantal jongeren zijn niet van onze school, maar enkele hebben we wel al kunnen identificeren. Wij zullen de gepaste maatregelen treffen. Wij plaatsen elke dag iemand aan onze schooluitgangen om de orde en veiligheid te bewaken. We proberen ook via allerlei sensibiliseringscampagnes onze jongeren en hun ouders te overtuigen van de gevaren die dit soort acties met zich meebrengen. Vooral rond cyberpesten hebben we dit schooljaar een leertraject opgezet.’

Bron: Het Nieuwsblad (http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20131128_00861969), 29/11/2013

Eigen mening: Pesterijen komen in België ontzettend veel voor. Onlangs was er nog een artikel dat Belgische kinderen bij de grootste pesters van Europa horen. Bij mij zelf op school was dit ook duidelijk te merken. De klassen waren steeds onderverdeeld in de pesters en de gepeste leerlingen. Jammer dat dit zo’n belangrijk item is voor kinderen en jeugd. Wanneer men al groepen op Facebook gaat aanmaken om hier hun pestgedrag in te tonen, gaat het voor mij echt te ver. Gelukkig reageert de school hier goed op door direct sancties te nemen. Ik hoop dat hierdoor de pesterijen in de toekomst terug zullen minderen of gestopt worden.