PDA

Bekijk de volledige versie : Ruim een miljoen Syrische kinderen op de vlucht


S*m.martens
29th November 2013, 10:18
Ruim een miljoen Syrische kinderen op de vlucht

Een onderzoek van de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) bij Syrische vluchtelingkinderen in Jordanië en Libanon wijst uit dat vele kinderen kampen met psychologische klachten, alleen leven of gescheiden zijn van hun ouders, geen toegang hebben tot onderwijs en illegaal werk verrichten. Het UNHCR-rapport 'The Future of Syria - Refugee Childeren in Crisis', werd donderdag voorgesteld en is het eerste diepteonderzoek naar de situatie van Syrische vluchtelingkinderen sinds de start van het conflict in maart 2011.

Een van de conclusies is dat veel Syrische vluchtelingkinderen opgroeien in gebroken gezinnen en ze vaak de broodwinners zijn in het huishouden. Meer dan 70.000 Syrische vluchtelingfamilies leven zonder vader in het gezin en meer dan 3.700 vluchtelingkinderen zijn wees of leven gescheiden van beide ouders.

"Als we niet snel handelen zal een generatie van onschuldige kinderen blijvend slachtoffer worden van een afschuwelijke oorlog", meent VN-Vluchtelingencommissaris António Guterres. De Amerikaanse filmactrice Angelina Jolie, speciaal gezant van de UNHCR, waarschuwt: "De internationale gemeenschap moet in actie komen om een hele generatie van getraumatiseerde, geïsoleerde en lijdende Syrische kinderen te behoeden van een catastrofe."

Terugkeren om te vechten

Het 32 maanden durende conflict laat fysieke en emotionele littekens na. In Libanon werden in de eerste 6 maanden van 2013 meer dan 700 Syrische vluchtelingkinderen met verwondingen verwezen naar een ziekenhuis. In Jordanië zijn in het afgelopen jaar meer dan 1000 kinderen in het vluchtelingenkamp Za'atri behandeld voor verwondingen die ze tijdens de oorlog hebben opgelopen. Woede en andere emotionele reacties komen eveneens vaak voor: tijdens groepsdiscussies met vluchtelingenjongens bleek dat een aantal van hen naar Syrië wil terugkeren om mee te vechten. Onderzoekers ontvingen ook bericht over jongens die als strijdkracht getraind worden in voorbereiding op hun terugkeer naar Syrië.

Werken om te overleven

In veel gevallen laten vluchtelingfamilies -uit gebrek aan financiële middelen- hun kinderen werken om te kunnen overleven. Zowel in Jordanië als in Libanon zagen onderzoekers kinderen van 7 jaar die lange dagen werkten en weinig betaald kregen. Vaak ging het om werk in gevaarlijke omstandigheden of was er sprake van uitbuiting. In vluchtelingenkamp Za'atri heeft het overgrote deel van de 680 winkels kinderen in dienst. Uit onderzoek in 11 van de 12 provincies in Jordanië bleek dat bijna 1 op 2 vluchtelinghuishoudens gedeeltelijk of volledig afhankelijk is van het inkomen van het kind.

Niet naar school

Het onderzoek van UNHCR laat een moeizaam leven in isolatie en onzekerheid zien voor veel vluchtelingkinderen. Hun thuis is vaak een geïmproviseerd onderkomen, een overvol appartement of een tent. Het overgrote deel van de Syrische vluchtelingkinderen gaat niet naar school. Meer dan de helft van de vluchtelingkinderen in Jordanië gaat niet naar school. Er wordt geschat dat in Libanon tegen het einde van het jaar zo'n 200.000 Syrische vluchtelingkinderen niet naar school gaan.

Een ander nadelig effect van de crisis is het grote aantal baby's dat in ballingschap geboren wordt zonder geboortecertificaat - nochtans een essentieel document in de strijd tegen staatloosheid.

Steun

Er zijn meer dan 1,1 miljoen Syrische vluchtelingkinderen, waarvan de meesten in buurlanden leven. Eisend dat dit "schandelijk dieptepunt in het conflict meer moet teweeg brengen dan alleen krantenkoppen", roepen Guterres en Jolie de internationale gemeenschap op om Syrische buurlanden te ondersteunen. Ze deden ook een beroep op landen buiten de Syrische grenzen om hervestiging en humanitaire hulp te bieden aan mensen die zich onveilig blijven voelen in ballingschap, en aan families met gewonde kinderen.

Doel van het rapport is de aandacht te richten op de situatie van de Syrische vluchtelingkinderen. De uitkomsten worden gepresenteerd via een multimedia microsite (www.unhcr.org/futureofsyria) met foto's, video's, citaten die op twitter gebruikt kunnen worden en statistieken. De site doet een beroep op individuen om de verhalen van de kinderen te verspreiden, sympathieke boodschappen te schrijven die gedeeld zullen worden met Syrische vluchtelingen en een donatie te overwegen.

De Morgen, 29/11/2013

Eigen mening: Deze kinderen zijn slachtoffer van het geweld in Syrië, terwijl zij niets hebben gedaan. De omstandigheden waarin deze kinderen leven is allesbehalve ideaal. Ze moeten werken, hebben trauma's, hebben geen dak boven hun hoofd en sommigen hebben zelfs geen geboortecertificaat. We moeten hier iets aan doen. Want zoals in het artikel vermeld wordt, krijgen we een generatie van onschuldige kinderen die blijvend slachtoffer zullen zijn. We mogen de kinderen zeker niet vergeten, want zij verdienen ook een toekomst. Het doel van het rapport vind ik een zeer mooi initiatief. Mensen moeten zien hoe het er daar aan toe gaat. Zo kwam er op laatst een filmpje op televisie van kinderen in Syrië, en opeens ontploft er een bom. Zulke toestanden zijn daar dagelijkse kost. Maar de Syrische vluchtelingkinderen, daar heb ik nog niet veel van gezien. Het is dus belangrijk te weten hoe de omstandigheden daar zijn.