PDA

Bekijk de volledige versie : Nieuwe gordijnzwam ontdekt in Viersel


K*tleen.Verberckt
28th November 2013, 13:23
In de Gazet van Antwerpen op woensdag 27 november 2013.
In Vlaanderen zijn recent vijf nieuwe soorten gordijnzwammen ontdekt, een groep plaatjeszwammen met roestbruine sporen, die in symbiose leven met bomen en struiken. Dat meldt Natuurpunt woensdag.

De naam "gordijnzwam" verwijst naar een "gordijntje", een hoop spinnenwebachtige draadjes, die in jonge toestand (voor het hoedje helemaal opengaat) tussen de steel en de hoedrand zitten. "Gordijnzwammen vormen met circa 2.000 soorten het grootste plaatjeszwammengeslacht van Europa", verduidelijkt Wim Veraghtert van Natuurpunt.

"Veel mycologen worden niet meteen vrolijk bij het zien van zo'n gordijnzwam. De paddenstoelen hebben de reputatie lastig (of soms onmogelijk) te determineren te zijn." Doorzetters van de Koninklijke Vlaamse Mycologische Vereniging kozen gordijnzwammen als studieobject en brachten hun bevindingen samen in een pas verschenen boek Cortinariussubgenus elamoniain Vlaanderen. Daarin staan niet alle in Vlaanderen voorkomende gordijnzwammen, maar wel alle soorten uit de lastigste, maar meest voorkomende groep gordijnzwammen, het subgenus Telamonia, soms ook gordelstelen genoemd.

Alleen al van die groep gordijnzwammen (de gordelstelen) wist de werkgroep 117 soorten en variëteiten op te tekenen uit Vlaanderen. In het nieuwe gordijnzwammenboek noemen de vijf nieuwe soorten: Cortinarius subrhombisporus (uit Wuustwezel), C. rubenii(uit Schilde, opgedragen aan Ruben Walleyn), C. vandervekenianus (uit Tervuren, opgedragen aan wijlen prof. Van der Veken), C. subdecipiens (uit Lummen) en C. salicticolus (uit Viersel). De laatste soort, Roodbruine moerasgordijnzwam gedoopt, werd tot nog toe enkel aangetroffen in gebieden van Natuurpunt: de Kleine Netevallei in Viersel en de Bonte Klepper in Rijkevorsel.

Mening:
We denken vaak dat we alles weten, alles kennen wat we moeten kennen. Dit toont ons dat dit niet zo is. Zo zie je maar dat er nog veel te leren valt over onze planeet.
Deze ontdekking van nieuwe soorten zwammen is goed voor de studie van onze planeet. We hebben kennis van dat er telkens diersoorten uitsterven en planten die verloren gaan. Nu weten we ook dat er plantensoorten bijkomen (wegens mutaties of andere grondomstandigheden of …) of dat we gewoon onwetend waren naar onze planeet toe. Er zijn waarschijnlijk veel organismen waar wij nog nooit van gehoord hebben omdat vele van die soort verwoest zijn door ons. Ik vind dat we een grotere kennis moeten hebben naar het onderwerp van hoe het komt dat wij leven en andere organismes niet kunnen leven. Een grotere kennis hoe we kunnen leven zonder het verwoesten van andere organismen. Een grotere kennis over het behoud van de schoonheid van onze planeet.

Bron:
http://www.gva.be/regio-antwerpen-noord/zandhoven/nieuwe-gordijnzwam-ontdekt-in-viersel.aspx