PDA

Bekijk de volledige versie : Senaatsvergadering kost 1,25 miljoen euro


L*ze. Verhaegen
28th November 2013, 08:08
De nieuwe Senaat wordt een dure instelling. De hoge vergadering (vijftig leden uit de deelstaatparlementen en tien gecoöpteerden) heeft een budget van net geen tien miljoen. De instelling komt welgeteld acht keer per jaar samen, zowat 1,25 miljoen euro per vergadering.

De Kamer behandelt deze week het dossier rond de extra partijfinanciering, een gevolg van de nieuwe samenstelling van de Senaat. Die Senaat telt na de verkiezingen vijftig senatoren uit de diverse deelstaatparlementen, plus tien gecoöpteerden. Meteen daalt zijn budget van 20,2 miljoen per jaar naar net geen tien miljoen.

Niet minder dan 105 medewerkers staan op de betaalrol, de meesten hebben een universitair diploma. Elke senator krijgt een persoonlijke medewerker, hoewel vijftig onder hen in hun eigen parlement een royale omkadering hebben.

Met slechts acht vergaderingen per jaar zullen de medewerkers niet veel om handen te hebben. Tenzij ze op kosten van de Senaat in de eerste plaats voor de eigen partij werken.

N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts vraagt zich af wat al die mensen gaan doen. ‘Gaan ze kubb spelen met Wouter Beke, fietsen met Koen Geens, fitnessen met Pieter De Crem of minigolfen met Ivo Belet?’, klinkt het ironisch.

Bron:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20131127_00860896
Mening:
Onlangs had ik nog een artikel gepost dat het justitie in de schulden zit tot wel 75 miljoen euro. En nu lees ik dat één Senaatsvergadering wel 1,25 miljoen euro kost. Dit is zo onlogisch! Als men in de schulden zit moet men alle kosten verlagen en bijvoorbeeld de medewerker die elke senator krijgt weglaten, dit zou al een pak minder kosten. Er zijn 8 vergaderingen per jaar, natuurlijk zijn deze van belang! maar dat wil zeggen dat de kosten op één jaar oplopen tot 10 miljoen euro. Maar de personen die in de senaat zetelen hebben bijna allemaal een universitair diploma dus gaan ze ook in opstand komen als ze loonsverlaging toegekend gaan krijgen, wat niet meer dan logisch is. Maar als ze nu iedereen het nodige loon betalen, en dit geldt niet alleen voor de mensen van de senaat, dit geldt voor elke job. Dan kan het land al een groot deel van de schulden van het justitie wegwerken.

lorenz.teunen@stu.khk.be
28th November 2013, 16:21
In de politiek zijn er meer en meer voorstanders om de senaat in zijn geheel af te schaffen.
Ik ben van dit idee ook een voorstander, de kostprijs is te hoog en realisaties te laag.
Bart De Wever zei over de senaat het volgende :
"De senaat is als mosterd na de maaltijd".