PDA

Bekijk de volledige versie : Nieuwe behandeling om ziekenhuisinfecties na operatie te verminderen


D*nnis Geentjens
26th November 2013, 18:29
Het Belgische biotechbedrijf Realco heeft een nieuwe enzymencocktail op punt gezet om chirurgische instrumenten beter te reinigen. Zo zou het aantal ziekenhuisinfecties omlaag kunnen. Dat heeft het bedrijf vandaag tijdens een persconferentie in Brussel bekendgemaakt.
Het onderzoek nam drie jaar in beslag en werd gevoerd in samenwerking met de universitaire ziekenhuizen Saint-Luc, UCL en het l'Institut national de la recherche agronomique (INRA).

Ondanks desinfectering en sterilisatie van instrumenten, blijven nog steeds biofilms over. Die bevatten micro-organismen, waaronder bacteriën, die worden bedekt door een extreem resistent beschermingslaagje dat weerstaat aan de meest geavanceerde reinigingstechnieken.

De oplossing van Realco bestaat erin dat de biofilms op de instrumenten met een enzymencocktail afgebroken kunnen worden. Zo komen de micro-organismen vrij, waardoor de bacteriën bij sterilisatie geen weerstand meer kunnen bieden. Het universitair ziekenhuis Saint-Luc past de techniek al toe.

In België is jaarlijks 6 procent van de patiënten slachtoffer van ziekenhuisinfecties, of 103.000 mensen. Tussen 2.500 en 3.000 gevallen hebben een dodelijke afloop. "Ziekenhuisinfecties kosten de gemeenschap tot 400 miljoen euro per jaar", aldus Realco-directeur gordon Blackman.

Het Laatste Nieuws
26/11/2013
http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/1747463/2013/11/26/Nieuwe-behandeling-om-ziekenhuisinfecties-na-operatie-te-verminderen.dhtml

Mening:
Dit is een zeer grote ontdekking! Wetende dat er jaarlijks 2.500 tot 3.000 mensen sterven door deze bacterie zou dit op jaarbasis toch vele mensenlevens kunnen sparen. Ik vind het wel spijtig dat de kans op besmetting de dag van vandaag nog altijd bestaat omdat de instrumenten die grondig worden schoongemaakt toch nog bacteriën bevatten die ervoor zorgen dat mensen ziek worden. Zo zie je maar dat hygiëne en verzorging van materiaal van groot belang is. Ik hoop dat het project steun krijgt, zodat de mensen niet meer bang moeten zijn dat ze na een operatie besmet zijn met een ziekenhuisinfectie.