PDA

Bekijk de volledige versie : Mensenhandelaar vrij door procedurefout


L*urens Meeus
25th November 2013, 12:20
Bekim Zogaj, de Servische mensensmokkelaar die verantwoordelijk was voor ‘het drama van Wexford’ in 2001, is door het gerecht vrijgelaten. De man werd vorig jaar geklist na de dood van drie Turkse kinderen. Maar het dossier tegen de man was niet volledig, en dus mocht hij beschikken, schrijft La Dernière Heure.






Het drama van Wexford schokte in 2001 heel Europa. In de Ierse haven werd toen een tiental illegalen aangetroffen in een container afkomstig uit Zeebrugge. De container met kantoormeubelen moest als dekmantel dienen om de migranten illegaal het land in te smokkelen. Maar de smokkel liep fataal af: acht illegalen, onder hen drie Turkse kinderen van 10, 9 en 4 jaar, stikten tijdens de overtocht. Nog eens vijf anderen werden bewusteloos naar het ziekenhuis gebracht en overleefden het incident.

Al snel werd Serviër Bekim Zogaj in verband gebracht met de fatale smokkel. Zijn kompanen konden worden opgepakt, maar van Zogaj zelf ontbrak elk spoor. De man werd bij verstek tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Tot hij in 2012, na een jarenlange zoektocht, toch kon worden geklist in Duitsland. De meest gezochte mensensmokkelaar van het land werd vervolgens uitgeleverd aan België en naar de gevangenis van Lantin gebracht. In april 2013 door het Hof van Beroep in Gent opnieuw veroordeeld tot tien jaar cel voor zijn aandeel in een enorm netwerk van mensensmokkel.

Het Hof van Cassatie vernietigde dat arrest vorige woensdag. Volgens de advocaten van Zogaj waren er mappen verdwenen uit het dossier en konden ze hun cliënt niet terdege verdedigen. Aangezien het Hof van Beroep in Gent geen duidelijkheid kon verschaffen, werd het arrest met onmiddellijke ingang geschrapt. Amper een dag later verliet de mensenhandelaar de gevangenis van Lantin.

Er zal nu een nieuwe procedure opgestart worden tegen de Serviër en de zaak zal opnieuw voorkomen in Antwerpen. Al is het volgens zijn advocaten weinig waarschijnlijk dat hij opnieuw zal veroordeeld worden. ‘De zaak is eigenlijk verjaard. De tien jaar is om en het is te laat om mijn cliënt te veroordelen’, meent meester Filip Mertens in Het Laatste Nieuws.

Bron: http://www.standaard.be/ 25/11/2013
Eigen Mening. Ik vind dit zeer triestig dat doormiddel van een procedurefout zo iemand vrijgelaten word. Dit zegt weet iets meer over dichtheid van justitie in België. Hier moet zeker iets aan gedaan worden , dat zulke flaters in de toekomst niet meer kunnen gebeuren. En tenslotte mede ook omdat dit gedeeltelijk over kinderen gaat en deze extra kwetsbaar zijn bij dit soort van praktijken.