PDA

Bekijk de volledige versie : Instorting Letse supermarkt is 'moord'


J*yce.Verresen
23rd November 2013, 15:48
De Letse president heeft de instorting van een supermarkt in de hoofdstad Riga omschreven als moord. Bij het incident vielen zeker 52 doden. De regering kondigde drie dagen van nationale rouw af.

'Dit dossier moet gezien worden als een moord op talrijke weerloze mensen en vereist een gepaste reactie', zei president Andris Berzins op de openbare omroep LTV.

'Het is een complexe zaak. Het kan niet als een natuurlijke ramp of pech gekwalificeerd worden, want de natuur heeft er geen enkele rol in gespeeld', klonk het.

De Letse politie werkt aan drie hypotheses voor de oorzaak van het ongeluk: het ontwerp van het gebouw, de constructie en de nieuwe elementen die op het dak waren geïnstalleerd. De president pleit voor een onderzoek aan 'maximumsnelheid'.

De hulpdiensten zoeken zaterdagochtend nog in het puin naar overlevenden. Er bestaat evenwel maar weinig hoop dat er nog mensen levend worden aangetroffen, na de tweede nacht op rij met temperaturen rond de nul graden.

Oproep tot evacuatie

Een uur voor de supermarkt in Riga instortte, werd in drie talen, in het Lets, Russisch en Engels, tot een evacuatie opgeroepen. Het winkelpersoneel gaf daar echter geen gehoor aan, en mensen bleven verder winkelen. Bovendien kwamen er nog heel wat mensen de winkel binnen.

De instorting van de supermarkt is de zwaarste ramp in Letland sinds het land onafhankelijk werd in 1991.

Bron: DS, 23/11/2013

Mening: Dit omschrijven als moord, is niet echt wezelijk. Het kwam waarschijnlijk door een constructiefout, het ontwerp of de elementen die zijn toegevoegd aan het dak, dit kan toch niet worden gekwalificeerd als moord? Dit zijn inderdaad menselijke fouten, maar de aannemers die de supermarkt hebben gemaakt zijn hiervoor niet aansprakelijk. Ook is het raar dat als er een evacuatie moest plaatsvinden, maar dit niet gebeurde, ook als is het in 3 talen afgeroepen. Dan is het winkelpersoneel aansprakelijk voor de 52 doden, want het is hun verantwoordelijkheid dat iedereen op een veilige manier hun boodschappen kunnen doen. 52 doden is natuurlijk niet niks, maar ik vind dat de politie van Riga toch eens goed moeten nadenken voor ze iemand de schuld geven, terwijl er toch duidelijk was geïnformeerd over het feit dat er een evacuatie moest plaatsvinden, en dit niet werd gedaan.