PDA

Bekijk de volledige versie : Wetenschap ontdekt hoe het komt dat kiemplantjes naar het licht groeien


J*lle.Dekkers
22nd November 2013, 22:14
Wetenschap ontdekt hoe het komt dat kiemplantjes naar het licht groeien

Kiemplantjes groeien altijd naar het licht. Maar hoe komt dat nu? Lang kon de wetenschap dat maar niet ontdekken. Tot onderzoekers van de universiteit van Wageningen en de Stanford Universiteit zich daarover bogen.

De onderzoekers bestudeerden de cellen van kiemplantjes onder een speciale microscoop. Met behulp van blauw licht maakten ze structuren die een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de groeirichting van de plant – microtubuli – zichtbaar. Maar zodra de onderzoekers dat deden, gebeurde er iets opvallends. Zodra de onderzoekers het laserlicht op de cellen lieten schijnen, veranderde binnen korte tijd – zo’n tien minuten – de organisatie van de microtubuli. Blijkbaar zorgt blauw licht ervoor dat er grote aantallen nieuwe microtubuli ontstaan die allemaal haaks staan op de richting van de bestaande microtubuli.

Maar hoe kan dat? De onderzoekers ontdekten dat het eiwit katanine verantwoordelijk is. Wanneer nieuwe microtubuli kruisen met microtubuli die in de normale groeirichting liggen, knipt het eiwit de nieuwe microtubuli op de plek van de kruising doormidden. Er ontstaan dan twee microtubuli die beiden in de nieuwe richting groeien. En dat gebeurt iedere keer als een nieuwe microtubuli een oude microtubuli kruist. Die vertakkingen kunnen in een paar minuten tijd ‘bomen’ van microtubuli vormen die allemaal haaks op de oude groeirichting staan.

Kiemplanten die het eiwit missen, kunnen hun microtubuli niet van richting laten veranderen en kunnen daardoor ook niet naar het licht groeien. En dat is best een probleem. Planten hebben licht nodig voor fotosynthese. Ze kunnen niet naar dat licht toe wandelen. Het enige wat ze kunnen doen, is naar het licht toe groeien.

bron: http://www.scientias.nl/wetenschap-ontdekt-hoe-het-komt-dat-kiemplantjes-naar-het-licht-groeien/94495

Mening:

Iedereen zal wel weten dat een (kiem)plant naar het licht groeit en iedereen weet het belang hiervan. Het is mooi dat men hier nu een verklaring voor heeft.
Ik ben eigenlijk ook benieuwd of men een bepaalde grens kan bereiken, waarbij onze intellectuele capaciteiten te zwak zullen zijn om bepaalde zaken te blijven verklaren.
Men bouwt nu als het ware verder op de kennis van vorige intellectuele, maar stopt het ergens? Of zouden wij als mens alles kunnen blijven verklaren in de toekomst?

alexandra.moorkens
27th November 2013, 09:55
Ik denk dat Jelle gelijk heeft als hij zegt, dat het een mooie ontdekking is. Hij spreekt over een grens die kan komen aan het vinden van nieuwe kennis. Ik ben van mening dat de wereld van vandaag en de volgende honderden jaren nog steeds nieuwe ontdekkingen gaat doen. Dit door de vooruitgang van technologie en wetenschap. Toch vrees ik net al Jelle dat er ooit een stop gaat komen op de ontwikkelingen. Die stop zal niet bruusk zijn, maar zal een proces van eeuwen zijn waarin de wereld stilletjes achteruit gaat. Uiteindelijk zal er niets meer worden ontdekt en zal de kennisspeurtocht stil vallen.
Er wordt ook steeds over de middeleeuwen gesproken als de duistere middeleeuwen gesproken, omdat er in die periode niets zou zijn ontdekt en veel zou zijn verloren gegaan. Dit is niet zo en vooral een hersenspinsel van de humanisten in de nieuwe tijd, die vooral zichzelf superieur vonden. Ik denk dan ook dat er misschien een terugloop kan zijn van kennis over enkele eeuwen, maar dat die terugloop zeker geen stopzetting gaat zijn.
In elke periode zijn er wel grote denkers geweest, die vaak werden uitgelachen om hun ideeën. Neem nu Galilei en zijn ideeën dat de aarde rond de zon draaide. Nu weten wij dit, maar in zijn tijd werd hij veroordeeld door de kerk. Neem nu Leonardo Da Vinci met zijn ideeën van helikopters, liften, tanks,... De meerderheid van zijn plannen zijn op één of andere manier nu tastbaar geworden. Neem Albert Einstein die zei dat atoomsplijting gevaarlijk zou kunnen zijn en dat er bommen mee konden worden gemaakt die massavernietigingswapens waren en hij dus niet aan mee wou werken. Kijk naar Hiroshima.
Ik denk dat onze wereld en zijn kennis ooit misschien een terugval zal kennen, maar nooit zo groot dat er geen nieuwe kennis meer zal komen. Er zijn wel steeds mensen met een nieuw idee dat ze willen testen.