PDA

Bekijk de volledige versie : Je vreugdetranen zien er anders uit dan je tranen van verdriet


j*smien.cavens
21st November 2013, 13:32
http://static3.hln.be/static/photo/2013/14/3/8/20131121124153/media_xll_6277253.jpg
http://static2.hln.be/static/photo/2013/7/15/5/20131121124803/media_l_6277265.jpg
Soms huil je van het lachen, soms van bot verdriet, en af en toe ook omdat je ajuinen aan het snijden bent. Totaal uiteenlopende emoties, maar de tranen zijn hetzelfde. Dacht je. Fotografe Rose-Lynn Fisher nam de proef op de som en legde gedroogde tranen afkomstig uit verschillende situaties onder de microscoop.
Als je ajuinen snijdt, zien je tranen er zo uit.

In haar 'Topografie van Tranen' onderscheidt Fisher drie types tranen. Psychische tranen worden veroorzaakt door extreme emoties zoals geluk of verdriet. Basale tranen maken we aan om ons netvlies vochtig te houden. Reflextranen worden door externe factoren zoals ajuinen of traangas veroorzaakt.

Fisher achterhaalde dat deze drie types tranen telkens uit verschillende molecules zijn samengesteld. Dat zorgt ervoor dat je tranen van geluk er anders uitzien dan je verdrietstranen. Tranen van verdriet lijken onder de microscoop op de luchtfoto van een overstroomd gebied, die van geluk kan je als een frivool abstract schilderij omschrijven en de tranen die je plengt bij het snijden van ajuinen lijken onder de microscoop warempel op sneeuwkristallen. Krokodillentranen waren geen onderwerp van onderzoek, maar hier kan je wel nog meer tranen bekijken.

bron: Het Laatste Nieuws, 21/11/2013

eigen mening:
Ik vind dit een zeer mooi en unieke ontdekking. We zijn gewoon dat er onderzocht wordt naar informatie om problemen op te lossen: ziektes, vervuiling, bedreiging,... Af en toe moet men wel eens iets onderzoeken dat gewoon een zeer interessant weetje kan vormen.
Voorlopig is deze ontdekking zo'n interessant weetje, maar ik ben benieuwd of men hier ook iets nuttig uit gaat kunnen halen. Wat misschien mogelijk is is dat de drie verschillende tranen van drie verschillende klieren (in de traanklier) afkomstig zijn. Zou zou men het probleem van huilen tijdens het snijden van een ui kunnen oplossen.