PDA

Bekijk de volledige versie : Voedselcontrole is te laks


Mathias.V*rschueren
21st November 2013, 09:14
Inspecteurs van de Europese Commissie hekelen dat het Belgische voedselagentschap talrijke problemen met de hygiëne in voedingsbedrijven niet opmerkt. Ook de bestraffing van bedrijven die besmet voedsel verkopen, is te laks. Dat meldt De Standaard in zijn ochtendkrant.

Begin 2012 raakte bekend dat 16 ton Belgisch melkpoeder uit de Russische winkels gehaald moest worden omdat het met salmonella besmet was. Het federaal voedselagentschap (FAVV) meldde meteen dat ‘alle noodzakelijke maatregelen werden getroffen om een soortgelijk incident in de toekomst te vermijden’. Een inspectieteam van de Europese Commissie, dat begin dit jaar het FAVV doorlichtte, heeft kritiek op die aanpak.

Volgens de Europese inspecteurs wist het zuivelbedrijf door eigen analyses dat het melkpoeder besmet was, maar werd het poeder toch geëxporteerd. Het bedrijf meldde de problemen ook niet, zoals verplicht, aan het voedselagentschap. Voor die inbreuk legde het FAVV een boete op van 1.250 euro. ‘Niet in verhouding’, klinkt het in het inspectieverslag. Ook de boete van 1.500 euro, die hetzelfde bedrijf enkele maanden later kreeg voor een nieuwe inbreuk, vinden de Europese inspecteurs te laag. Die boete kwam er toen het bedrijf opnieuw verwikkeld was in een internationale terugroepingsactie.

Die zaak is maar één van de problemen die de Europese inspecteurs op het spoor kwamen toen ze bij elf bedrijven nagingen hoe het Belgische voedselagentschap voedingsproducenten controleert.

Daarbij stelden de Europese inspecteurs ‘talrijke tekortkomingen’ vast die het FAVV niet zelf bij controles had opgemerkt en die al lang bestaan. Het FAVV vindt niet dat de doorlichting zijn werking in een slecht licht plaatst. ‘De opmerkingen betreffen individuele zaken. Ze kunnen niet veralgemeend worden.’
Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20131120_00849134
Mening: Ten eerste zouden ze veel strengere controles moeten doorvoeren want het is toch belangrijk dat mensen zuiver voedsel hebben. Verder zouden ze hogere boetes moeten aanrekenen. Er wordt 16 ton besmet melkpoeder geëxporteerd en het bedrijf krijt een boete van 1250 euro, dat is totaal niet in verhouding. Daardoor zijn de bedrijven volgens mij zo laks. Als er op elke ton besmet voedsel een boete zou staan van bv. 100.000 euro dan zal het bedrijf wel twee keer nadenken vooraleer ze hun lading gaan exporteren.

Carine.Smets
6th December 2013, 11:51
Raar toch dat de Belgische controleurs niet streng genoeg controleren. Zij moeten toch ook eten en ze eten volgens mij hetzelfde als de anderen. Dus waarom controleren ze niet streng genoeg. Hier moet echt iets aan veranderen voordat er echt erge dingen gaan gebeuren en er misschien wel doden/slachtoffers gaan vallen door een besmetting. Zoiets wil toch niemand op zijn geweten hebben omdat er niet streng genoeg is opgetreden. Ik hoop dat hier iets aan gebeurd en dat de Europese commissie sancties gaat nemen ten opzichte van de Belgische controleurs, want dit kan toch echt niet. Wat ook nog erger is, is dat het bedrijf wist dat het voedsel besmet was en dat ze het toch nog exporteren en nog niet eens doen wat ze moeten doen. Dat is toch geen mentaliteit. Hier moet echt hard tegen opgetreden worden.