PDA

Bekijk de volledige versie : België zakt één plaats in klimaatranking en is nu 14de


K*tleen.Verberckt
18th November 2013, 15:07
Het Laatste Nieuws op 18 november 2013
België is dit jaar één plaats gezakt en is nu 14de in de Climate Change Performance Index (CCPI), de internationale index die de klimaatinspanningen van 58 landen rangschikt. De index is vandaag voorgesteld op de internationale klimaattop in Warschau.
De Index van Germanwatch en Climate Action Network (CAN) Europe beoordeelt de inspanningen van 58 landen, die samen verantwoordelijk zijn voor meer dan 90 procent van de energiegerelateerde CO2-uitstoot. De geanalyseerde data komen van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

CAN en Germanwatch: Er moet nog veel gebeuren om de opwarming van de aarde onder de kritische grens van 2°C te houden in vergelijking met het pre-industriële tijdperk

Beste leerlingen van de klas
Uit de resultaten blijkt dat de wereldwijde CO2-uitstoot naar een nieuwe recordhoogte is gestegen en dat geen enkel land vooralsnog op weg is de nodige inspanningen te leveren om klimaatverandering te vermijden. De eerste drie plaatsen op de Index blijven daarom opnieuw onbezet.

Denemarken is de beste leerling van de klas en bekleedt de vierde plaats, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Portugal. België zakt een plaats en is nu 14de. Opvallend is dat Duitsland voor het eerst de top tien niet haalt. Verder scoren Australië en Canada opnieuw dramatisch, zij blijven het slechtst presteren van alle ontwikkelde industrielanden.

Voorzichtig optimisme
De klimaatranking toont echter voor het eerst ook voorzichtige tekenen van hoop. "We zien positieve signalen richting een vertraging van de toename in CO2-uitstoot", stelt Jan Burck van Germanwatch in het begeleidende rapport bij de Index. Het voorzichtige optimisme wordt vooral ingegeven door positieve ontwikkelingen in China, waar de stijging in CO2-uitstoot duidelijk afneemt.

CAN en Germanwatch wijzen er wel op dat er nog veel moet gebeuren om de opwarming van de aarde onder de kritische grens van twee graden Celsius te houden in vergelijking met het pre-industriële tijdperk. Naast het leggen van de basis voor een groot klimaatakkoord in Parijs in 2015, moet de klimaattop in Warschau ook ambitieuze klimaatdoelstellingen opleveren op de 'korte termijn' tot 2020.

Lees ook:
http://www.hln.be/hln/nl/2764/milieu/article/detail/1741580/2013/11/16/Duizenden-milieuactivisten-betogen-in-Warschau.dhtml
http://www.hln.be/hln/nl/947/Royalty/article/detail/1741084/2013/11/15/Vera-Dua-ziet-BMW-liever-niet-meer-als-hofleverancier.dhtml
http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=46464

Mening:
Mij maakt het niet echt uit op de hoeveelste plaats België staat in die index. ik vind het belangrijk dat er iets wordt gedaan tegen de Global warming. België is al goed bezig om een oplossing te vinden, maar we zijn natuurlijk nog lang niet klaar met het ‘vergroenen’ van de wereld. Ikzelf weet ook wel dat we niet op een nacht onze hele levensstijl kunnen omgooien, maar we kunnen dit wel geleidelijk doen. Vele Belgen zijn al begonnen met deze ecologische veranderingen zoals zonnepanelen, eens de fiets nemen i.p.v. de auto, … Toch moeten we nog meer inspanningen doen, en nu praat ik niet enkel over België maar ook over de andere landen op die lijst. We moeten zorgen dat we de schade die we gebracht hebben terug kunnen herstellen, dit proces is nog lang niet voltooid.

Bron:
http://www.hln.be/hln/nl/2656/Global-Warming/article/detail/1742302/2013/11/18/Belgie-zakt-een-plaats-in-klimaatranking-en-is-nu-14de.dhtml