Inloggen

Bekijk de volledige versie : Ongelijkheid in Vlaamse scholen neemt toe


L*tte.Michiels
18th November 2013, 08:04
Het Vlaamse onderwijs slaagt er niet in om de kansenkloof te dichten, integendeel. De kansarme en kansrijke leerlingen zijn slechter verspreid over de Vlaamse en Brusselse scholen dan tien jaar geleden.

‘In tien jaar tijd is de verdeling van kansrijke en kansarme leerlingen over de verschillende scholen, de sociale mix, verder scheef getrokken. De schoolse segregatie neemt alsmaar toe.’ Tot die conclusie komen de onderwijseconomen Steven Groenez en Thomas Wouters (KU Leuven) na een analyse van het Vlaamse leerlingenbestand.

Onder ‘kansarme’ leerlingen moeten kinderen en jongeren verstaan worden van wie de thuistaal geen Nederlands is, de moeder geen middelbareschooldiploma heeft of de ouders een schooltoelage krijgen.

'Niet enkel de concentratiescholen'

Het fenomeen treft niet alleen de ‘concentratiescholen’. ‘Ook scholen die tien jaar geleden een goede mix vertoonden, zijn gemiddeld genomen meer gesegregeerd geraakt.’

Wel is het zo dat de kansarme scholen in de meeste gevallen kansarmer geworden zijn, en dan vooral in het lager en het secundair onderwijs.

De grootste ongelijkheid zit tussen de onderwijsvormen aso, tso, bso en kso. Kort samengevat: kansrijke leerlingen kiezen vaker voor aso, kansarme leerlingen vaker voor bso.

‘Een bekend fenomeen, maar het blijft ons verbazen dat het in deze mate aanwezig blijft. Dit geeft aan dat de structuur van ons onderwijs niet van die aard is om de sociale mix te bevorderen’, denken de onderzoekers.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20131118_001

Mening:
Ik vind het spijtig dat in het onderwijs er zo'n grote kloof te zien is tussen wie er in ASO zit en wie in BSO. De leerlingen die het thuis wat moeilijker hebben zouden ook de kans moeten krijgen om een ASO richting te volgen. Het zou bevorderend zijn om een sociale mix te hebben binnen een onderwijsvorm. Hier zouden de leerlingen onderling veel van elkaar kunnen leren. Zo leren leerlingen die het beter hebben in hun thuissituatie hoe andere leerlingen leven. Natuurlijk is het ook wel zo dat het voor sommige gezinnen niet altijd even evident is om verdere studies van hun kinderen te betalen. Hier zou dan een oplossing voor moeten gevonden worden. Als er een organisatie is die deze mensen zou kunnen helpen, zouden er misschien wel meerdere leerlingen die nu in BSO zitten, in ASO kunnen zitten. Hopelijk is het binnen enkele jaren zo geëvolueerd dat deze kloof tussen wie er in ASO en in BSO zit minder zichtbaar is.

Julie.raedts
19th November 2013, 23:40
Het is inderdaad zeer spijtig dat er een grote kloof vastgesteld moet worden tussen wie in ASO en BSO zit. Jongeren die opgroeien in een slechte of moeilijke thuissituatie zijn vaak 'gedoemd' om in het BSO terecht te komen terwijl zij evengoed een kans verdienen om een ASO-richting te volgen.
Ik ga volledig akkoord met L*tte dat een sociale mix goed zou zijn. Leerlingen leren andere jongeren kennen met andere situaties thuis waaruit zij kunnen leren, respect te tonen en hiermee leren omgaan. Sommige gezinnen kunnen niet de studies van hun kinderen betalen wat spijtig is. Het zou dan ook goed zijn als het onderwijs of een bepaalde organisatie hiermee gaat helpen. Ik ben alleszins voorstander om deze kloof te dichten en iedereen een eerlijke kans te geven voor zijn eigen keuze te maken qua studierichting.