PDA

Bekijk de volledige versie : Solidariteitsactie Greenpeace in Brussel voor Arctic 30


e*len.brosens
17th November 2013, 11:43
Solidariteitsactie Greenpeace in Brussel voor Arctic 30
16/11/13, 15u54 − Bron: Belga

Greenpeace heeft zaterdagochtend op het Muntplein in Brussel een symbolische gevangenis opgericht. De organisatie wil zo haar steun betuigen aan de 28 activisten en 2 onafhankelijke journalisten die al bijna 2 maanden vastzitten in Rusland omdat ze met het schip Arctic Sunrise actie hadden gevoerd tegen een boorplatform van Gazprom in de Petsjora-zee.

Tijdens de solidariteitsactie zullen Greenpeace-sympathisanten gedurende 30 uur afwisselend plaatsnemen in de symbolische gevangenis. Ook toevallige passanten wordt uitgenodigd om mee te doen.

De activisten van de Arctic Sunrise wilden met hun actie tegen het boorplatform van Gazprom de booroperaties van dit Russische oliebedrijf in het noordpoolgebied aan de kaak stellen. De "Arctic 30" worden beschuldigd van piraterij en hooliganisme en kunnen daar 15 jaar gevangenisstraf voor krijgen.

"We organiseren deze symbolische actie aan de vooravond van een belangrijke beslissing van de Russische autoriteiten met betrekking tot het al dan niet vasthouden van de 30 bemanningsleden van de Artic Sunrise van Greenpeace", aldus Michel Genet, directeur Greenpeace België. Genet roept de Russen op om een verdict te vellen dat in verhouding staat met de aard van de inbreuk en wijst erop dat het ging om een vreedzame actie.

Zaterdag worden niet alleen in België maar ook in een veertigtal andere landen solidariteitsacties gehouden voor de door de Russen vastgehouden activisten. De acties krijgen in binnen- en buitenland onder andere de steun van verschillende politieke figuren.

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1741487/2013/11/16/Solidariteitsactie-Greenpeace-in-Brussel-voor-Arctic-30.dhtml

Mening:
Ik snap niet dat personen die een vreedzame actie ondernemen om het milieu te beschermen een gevangenisstraf van vijftien jaar riskeren.
Verschillende landen laten hun solidariteit blijken. Zowel belangrijke politieke figuren als beroemdheden, zoals Paul McCartney, nemen het voor de activisten op en proberen Poetin op andere gedachten te brengen. Ik vind het positief dat zoveel mensen zich het lot van de gevangenen aantrekken.
De actie in Brussel is een goed idee, ook gewone burgers kunnen hun protest uiten. Bovendien is de manifestatie origineel, het is geen traditionele betoging door de straten, maar een symbolisch uitwerking van hun solidariteit.