PDA

Bekijk de volledige versie : Sociale woning = Nederlands leren...


Barst
5th December 2005, 17:47
,,Maatregel is perfect verdedigbaar'' - Interview Paul Van Orshoven, grondwetspecialist


,,De verplichting om Nederlands te leren als men een sociale woning wil, is juridisch perfect verdedigbaar. Tenminste als dat de huurders sociaal vooruithelpt.''


De Waalse minister André Antoine (CDH) kondigt aan dat hij naar het Arbitragehof stapt om de maatregel van de Vlaamse regering over sociale woningen en het Nederlands aan te vechten?

,,Als het Arbitragehof moet oordelen over het discriminerend karakter van een maatregel, dan moeten we ons eerst afvragen wie getroffen wordt. In dit geval gaat het niet om een maatregel die de Franstaligen of Duitstaligen aangaat, maar een die alle Nederlandsonkundigen treft. Dat is een eerste belangrijke nuance. De vraag die het Arbitragehof zich dan stelt, luidt: ,,Is het onderscheid dat de Vlaamse overheid maakt tussen diegenen die Nederlands spreken en diegenen die dat niet kunnen strijdig met het gelijkheidsbeginsel?''


En is dat gelijkheidsbeginsel volgens u geschonden?

Om dat te vermijden, moet de maatregel van de Vlaamse regering voldoen aan drie voorwaarden. Ten eerste moet de maatregel werken met een objectief criterium. 'Nederlandsonkundig zijn en een sociale woning willen' lijkt mij aan die vereiste te voldoen. Ten tweede moet de maatregel een pertinent criterium hebben, er moet dus een grondige reden zijn om enkel die bepaalde groep te treffen.

De overheid geeft grote sommen geld uit aan sociale huisvesting, de gemeenschap geeft dus een hoop middelen aan deze projecten. In ruil kan ze dus iets in de plaats vragen, zoals een inspanning om zich in te burgeren in diezelfde gemeenschap.

Ten derde mag de maatregel niet leiden tot disproportioneel ongelijke behandeling. Ook dat lijkt me niet het geval; mensen een gratis taalcursus aanbieden, is niet meteen een disproportioneel ongelijke behandeling.


De Franstaligen vinden dat het fundamentele recht op wonen geschonden wordt...

Zo kan je met alle fundamentele rechten schermen. Wordt iemand zijn fundamenteel recht op een sociale uitkering geschonden, als hij door de RVA verplicht wordt een cursus te volgen? Ik denk het niet, de maatschappij mag zaken in ruil vragen voor zijn inspanning.

Als de maatregel van de Vlaamse overheid louter bedoeld zou zijn om Franstaligen te pesten, zou hij niet kunnen. Maar dit kan men echt niet zomaar afdoen als een flamingante maatregel. Men wil duidelijk met deze verplichting de Nederlandsonkundigen sociaal vooruithelpen.

De Vlaamse overheid ziet Nederlands dus als een middel om deze mensen hun sociale situatie te verbeteren. Dat is perfect verdedigbaar.


DS, 05-12-2005(wov)

bram willems
7th December 2005, 09:37
ik vind dit een prima maatregel. Hierdoor zal het inburgeren van vele mensen in een gemeenschap zeker verbeteren.
Ik vind dat men deze maatregel zelfs kan doortrekken naar de asielaanvragen: mensen die een gunstig advies krijgen en dus in België mogen blijven een cursus Nederlands of Frans aanbieden(verplichten). Ik denk dat dit een heel simpele oplossing is die het integratieproces gaat verbeteren

Claire Michiels
12th December 2005, 21:45
Ik vind het wel een goed initiatief maar waar moeten ze de lijn trekken? Waneer spreekt iemand goed genoeg Nederlands om hier te wonen?
Dit zal dan weer een nieuw probleem vormen.
Ik sta wel zeker achter het voorstel dat de cursus gratis is, de meeste van deze mensen zullen het zo al moeilijk genoeg hebben.