PDA

Bekijk de volledige versie : Interactieve Google-kaart toont massale ontbossing sinds 1999


E*len.backx
15th November 2013, 20:09
Interactieve Google-kaart toont massale ontbossing sinds 1999
Voor het eerst is er een wereldkaart die de evolutie van de globale ontbossing demonstreert. Dat meldt techsite The Verge. De kaart is een samenwerking tussen The University of Maryland, Google en de Amerikaanse ruimtevaartmaatschappij NASA.

'The Earth Engine' biedt kaarten met een hoge resolutie aan en toont de toenemende globale ontbossing van 1999 tot 2012. "Met deze kaarten kunnen we een job die normaal weken in beslag neemt, in een paar dagen uitvoeren", verklaart Matthew Hansen, professor aan de University of Maryland. "We hadden de kennis en Google en NASA hadden de technologie om die data in iets betekenisvol om te zetten."

TEE toont aan dat het de aanwezigheid van mensen is die de hoofdoorzaak is voor de toenemende globale ontbossing. De groene zones tonen de totale bebossing, de rode zones tonen aan waar er op twaalf jaar tijd bos is verdwenen en de weinige blauwe zones tonen de bosaangroei aan. Vooral in landen zoals Indonesië en Bolivia is de ontbossing sterk toegenomen.

"Ontbossing gebeurt om vele redenen, maar uit deze kaarten kunnen we afleiden dat het vooral mensen zijn die een grote impact hebben op het landschap", verklaart Hansen "De schaal van de menselijke invloed is opmerkelijk."

Hansen en zijn collega's hopen dat de kaarten, die ze jaarlijks gaan bijwerken, door veel organisaties en experten zullen worden gebruikt. "Als je houdt van bomen, kan je deze data gebruiken. Als je bomen kapt, kan je deze data gebruiken. In beide gevallen is er weinig goed nieuws", zegt Hansen.

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetenschap/article/detail/1740829/2013/11/15/Interactieve-Google-kaart-toont-massale-ontbossing-sinds-1999.dhtml (geraadpleegd op 2013-11-15)

Eigen mening:
Ik vind deze wereldkaart zeer mooi en handig gemaakt. De groene zones tonen de totale bebossing, de rode zones tonen aan waar er op twaalf jaar tijd bos is verdwenen en de weinige blauwe zones tonen de bosaangroei aan. Er is veel meer rood dan blauw wat betekend dat er veel meer bos weggaat dan bijkomt. Als bomen groeien nemen ze CO2 op uit de lucht maar als de bomen worden gekapt, komt deze CO2 weer grotendeels in de lucht terecht. Dus ontbossing is medeverantwoordelijk voor onze klimaatveranderingen. Ik hoop dat alle mensen deze wereldkaart goed bekijken en er bij stil staat dat er in twaalf jaar al enorm veel bos is weggegaan en nog maar weinig bijgekomen. Doordat de kaart elk jaar zal worden bijgewerkt kunnen we goed zien hoeveel bos er elk jaar bijkomt en ook hoeveel bos spijtig genoeg elk jaar weggaat. Ik vind het een zeer goede uitvinding.