PDA

Bekijk de volledige versie : "Red de rug!"


Barst
5th December 2005, 16:10
"Gewicht boekentassen moet naar omlaag"


Ouders, scholen en uitgeverijen moeten de handen in mekaar slaan om het gewicht van de boekentassen die leerlingen elke dag mee naar school sleuren te verminderen. Dat vindt het onderwijsblad Klasse. Onder de slogan Red de rug wil het blad ervoor zorgen dat het gewicht van de boekentassen in evenwicht komt met het lichaamsgewicht van de leerlingen.


Tien jaar geleden stelde Klasse vast dat tachtig tot negentig procent van de Vlaamse leerlingen een te zware boekentas droeg, met name een boekentas die meer woog dan tien procent van het lichaamsgewicht van de leerlingen. Uit klachten van oudercomités en uit gegevens van de ziekenfondsen over rugklachten bij jongeren leidt Klasse nu af dat de boekentassen nog steeds te zwaar zijn. "De aandacht voor het probleem was er, maar die wordt niet volgehouden", zegt Michel Van Laere van Klasse.


Eerste graad secundair onderwijs problematisch

Met name in de eerste graad van het secundair onderwijs is er een groot probleem. Volgens het onderwijsblad heeft achttien pct van de 14-jarigen last van rugpijn. Dat het probleem zich voornamelijk in de eerste jaren van het secundair onderwijs situeert, is volgens Van Laere te wijten aan de overgang tussen het lager en het middelbaar onderwijs. "Veel leerkrachten eisen dat de leerlingen hun handboek elke les meebrengen."

Daarom richt Klasse zich op de uitgevers van boeken, de ouders en de scholen om het gewicht op de schouders van de Vlaamse leerlingen te verminderen. Er wordt onder meer een briefschrijfactie op poten gezet waarbij uitgeverijen gevraagd worden oplossingen te zoeken voor de zware handboeken. Klasse heeft een aantal boeken gewogen en kwam tot de bevinding dat verschillende handboeken 1,2 en 1,4 kilo wegen, wat te veel is.


Juiste rughouding

Bovendien staat in de Klasse voor Ouders die deze week verspreid wordt in de scholen, een artikel dat ouders wil stimuleren thuis mee te werken aan een lichtere boekentas. Het tijdschrift spoort ouders onder meer aan om hun kinderen te helpen wanneer ze hun boekentas maken, om goede boekentassen te kopen en om er op te letten dat hun kinderen de juiste rughouding aannemen wanneer ze een schooltas dragen of optillen.

Ten slotte wijst het onderwijsblad op de verantwoordelijkheid van de scholen. Zij kunnen er bijvoorbeeld op toezien dat leerkrachten hun leerlingen verwittigen wanneer ze bepaalde boeken mogen thuis laten, of ze kunnen een schooltassenweegactie organiseren en ze kunnen erop toezien dat leerlingen hun boeken kwijt kunnen in kastjes of schoolbanken.


Weblog HLN, 05/12/05 13u59

Barst
5th December 2005, 16:13
[FONT=Trebuchet MS]Hoeveel zou 'De zin van het leven' wegen?? :D[/FONT]

Wouter
5th December 2005, 17:13
laptops en/of palms ipv handboeken/werkboeken.

katleen
5th December 2005, 17:49
Ik ben zeker en vast voorstander van 'lockers' of kastjes. Ik was zelf de laatste 2 jaar van mijn humaniora deel van een 'vliegende klas'. Heel makkelijk om je boeken op school te laten en ze gewoon te nemen tijdens de pauzes!
Alleen niet vergeten mee naar huis te nemen wat je nodig hebt voor je huiswerk :p (meer dan één keer gebeurd)