PDA

Bekijk de volledige versie : Record: 142.000.000 dollar voor schilderij van Francis Bacon


toon.s*hellens
13th November 2013, 22:30
Het drieluik 'Three Studies of Lucian Freud' van de Britse schilder Francis Bacon is tijdens een veiling bij Christie's in New York verkocht voor 142 miljoen dollar (106 miljoen euro). Het gaat om het hoogste bedrag dat ooit werd betaald voor een kunstwerk bij een veiling.

De identiteit van de koper werd niet bekendgemaakt.

Triptiek

Het drieluik toont de in Berlijn geboren Britse schilder en vriend van Francis Bacon, Lucian Freud, een kleinzoon van psychoanalyticus Sigmund Freud. De drie werken van de triptiek zijn elk twee meter hoog en bijna anderhalve meter breed. Het schilderij dateert van 1969 en wordt beschouwd als een van de grootste meesterwerken van Bacon.

Christie's had gehoopt op 90 miljoen dollar, maar na 'zes minuten van stevig bieden in de veilingruimte en via de telefoon' werd het dus ruim 140 miljoen dollar. Dat is goed 22 miljoen dollar meer dan vorig jaar werd geboden voor De Schreeuw van Edvard Munch.

Bron: Knack

mening: economische crisis? belijkbaar niet voor iedereen. Ik kan begrijpen dat kunst tegenwoordig een veiliger investering is dan je geld op de bank zetten. Toch is dit een beetje bitter voor mensen die moeite moeten doen om de touwtjes aan elkaar te knopen. Ik vind het althans een belachelijk hoge prijs. Het schilderij is zijn effectieve waarde sterk overschreden, het ruikt zelfs naar het begin van de economische crisis...