PDA

Bekijk de volledige versie : Bomen door het toilet


Barst
5th December 2005, 14:08
Bomen door het toilet gespoeld


Een bezoek aan de wc is een rustpunt op de dag: je kunt je even lekker terugtrekken van de dagelijkse hectiek. Zacht toiletpapier is hiervoor een absolute must. Het probleem is echter dat daarvoor dagelijks wereldwijd 270.000 bomen sneuvelen. Dat is 13 kilo toiletpapier, servetten en tissueproducten per Europeaan per jaar. Dit blijkt tenminste uit een onderzoek van het Wereld Natuur fonds (WNF).


Volgens het fonds kan de kap van bijna alleen al 70000 bomen per dag voor de Europese markt, drastisch omlaag. Bijvoorbeeld door het beter hergebruiken van oud papier, dat kwalitatief even goed is als normaal papier. Kantoren, scholen en hotels maken overigens al steeds vaker gebruik van deze zogenoemde recyclede vezels.

Deze trend wil zich in de normale huishoudens echter maar niet voortzetten. Een verklaring hiervoor is dat de consument zich gewoon niet bezighoudt met waar het wc-papier vandaan komt, zolang het er maar is. De Oostenrijkse WNF-onderzoekster Helma Brandlmaier vindt het jammer, dat consumenten geen idee hebben dat ze bossen en wouden op aarde in gevaar brengen. „Maar nog belangrijker is het dat consumenten eens afstappen van het fabeltje dat recyclede tissueproducten niet van goede kwaliteit zijn. Op het werk gebruiken ze dit soort papier immers ook.”

Bewustwording moet voor een verandering op het toilet gaan zorgen. Het is daarom dat het Natuurfonds consumenten oproept actief te vragen naar hergebruikte producten en fabrikanten verzoekt beter te informeren. De onderzochte bedrijven Procter and Gamble, SCA, Kimberly Clark, Metsa Tissue en Georgia Pacific lopen hier maar matig warm voor. De wc-papierproducenten, die samen 70 procent van de Europese markt in handen hebben, stellen dat de consument helemaal geen hergebruikte producten wil kopen. Dus worden de milieuvriendelijke toiletrollen ook maar mondjesmaat op de markt aangeboden.

Het Wereld Natuur Fonds is in ieder geval al blij dat de grote bedrijven überhaupt meegewerkt hebben. „Hoewel er nog veel onduidelijkheid is, zijn we tevreden dat we de dialoog te pakken hebben”, aldus Brandlmaier. Het onderzoek zelf heeft overigens alleen in Europa plaatsgevonden. Reden hiervoor is dat de medewerkers van de natuurorganisatie ook in dit continent wonen. Zodra dit onderzoek echter is afgerond worden andere continenten onder de loep genomen.


Trouw, 04-12-2005