PDA

Bekijk de volledige versie : Bedrijfsstages voor leerkrachten zijn succes


M*cklin.dekeersmaeker
12th November 2013, 18:41
Ga eens op stage en laat je leerlingen werken rond ondernemerschap. Dat is het proefproject waar 30 leraren van 22 Vlaamse scholen in mee stapten. Wegens succes krijgt Syntra opnieuw 144.000 euro om het project uit te bouwen.

Volgens een onderzoek uit 2011 is de impact van de bedrijfsstages groot. Leerkrachten sturen na hun bedrijfsstage hun vakinhoud bij, geven meer voorbeelden uit de praktijk of kopen nieuw materiaal aan. Ze voelen zich deskundiger in hun vakdomein en geloofwaardiger. De leerlingen reageren hier positief op en zijn meer gemotiveerd. Maar, uit datzelfde onderzoek bleek ook dat scholen moeilijk een goede vervanger vinden.

Daarom liep er dit jaar een proefproject, in samenwerking met Syntra. Terwijl de leerkrachten op stage waren, werkte Syntra met de leerlingen rond ondernemerschap. Met succes, zo blijkt. Dertig leerkrachten schreven zich in, 80 procent van hen was bijzonder positief. 90 procent van de leerlingen vond de lessen van Syntra boeiend tot zeer boeiend, 78 procent zegt iets te hebben bijgeleerd.

Het project is nu positief geëvalueerd en zal verbreed worden. Dat blijkt uit het antwoord van minister-president Kris Peeters aan Vlaams parlementslid Sabine Poleyn (beiden CD&V). Volgend schooljaar voorziet de Vlaamse regering 144.000 euro voor Syntra. ‘Zowel de leraars als de leerlingen hebben via dit project bijgeleerd rond ondernemerschap’, aldus Poleyn. ‘Het is duidelijk dat we deze formule nog sterker moeten uitbreiden.’

Bron :
http://www.standaard.be/cnt/dmf20131112_00834944

Eigen mening : Ik vind het goed dat er zo'n bedrijfsstages zijn want zoals je kan lezen draaien die heel positief uit. De leerkrachten worden er heel zelfzeker door, ze voelen dat ze geloofwaardiger overkomen. En ook is het heel goed dat ze nieuw materiaal gaan aankopen want het is toch belangrijk dat je als leraar probeert om dingen zo goed en zo visueel mogelijk duidelijk te maken aan leerlingen. Ik zou het dus goed vinden dat deze formule zou uitbreiden want het is echt een nuttig iets voor zowel de leerlingen als de leraren.