PDA

Bekijk de volledige versie : Pascal Smet lanceert game om pestgedrag tegen te gaan


Shana De Laet
12th November 2013, 17:20
Minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) heeft dinsdag een geïntegreerd lespakket “Re: pest” gelanceerd voor leerlingen uit de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs. De bedoeling is om antisociaal gedrag tussen leerlingen bespreekbaar te maken door middel van een 3D-game.
Pascal Smet trok 130.000 euro uit voor het project, de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) ontwikkelde het in opdracht van de stad Kortrijk, die de gebruiksrechten met het departement onderwijs deelt.

Het idee van de game komt van het Finse KIVA-project. “Tijdens een meeting leerde ik van mijn Finse collega dat pesten op Finse scholen met 40 procent werd teruggedrongen na de lancering van de antipestgame”, zegt Smet in een persbericht. “Via een simulatiegame kruipen de leerlingen in de huid van de omstaanders, pesters en gepesten”, aldus Smet.

Naast het computerspel bestaat het lespakket uit meer vorming voor de leerkrachten en een infobrochure voor ouders. Kaj Poelman van Netwerk Kies Kleur tegen Pesten is tevreden dat het project meer is dan enkel de game. “De leerlingen doorlopen nu een heel traject waar de game een onderdeel van is. Scholen kunnen nu intensief werken rond pesten op een manier die de jeugd aanspreekt”, zegt Poelman.

Bronvermelding: De Standaard (http://www.standaard.be/cnt/dmf20131112_00834798), 12/11/13

Eigen mening: Pestgedrag is jammer genoeg iets wat altijd al in het onderwijs is voorgekomen. Wanneer er acties worden ondergaan om dit tegen te gaan, kunnen we dit alleen maar toejuichen. Hopelijk werkt de game, zodat er misschien toch al een daling is in het pestgedrag bij de leerlingen.

c*arlotte.meeus
12th November 2013, 20:53
Dit geïntegreerd lespakket kunnen we inderdaad alleen maar toejuichen. Pestgedrag komt tegenwoordig zeer veel voor. Niet enkel in het onderwijs, maar jammer genoeg ook op de werkvloer. Zowel kinderen als volwassenen beseffen onvoldoende wat dit teweeg kan brengen bij de slachtoffers. Hoe vaak zien we wel geen filmpjes op het internet verschijnen waarin iemand wordt gepest ? Voldoende mensen steken pestgedrag in de doofpot. Dit spel zal er eindelijk verandering in brengen en de mensen er bewust van maken dat het pestgedrag zo niet verder kan.
Bovendien kunnen de jongeren in de huid kruipen van de omstaanders, pesters en gepesten in de vorm van een game, wat hen erg aanspreekt. Ik hoop dat de scholen dit nu effectief en intensief gaan integreren in hun lespakket.
Hopelijk zal het hier in België hetzelfde effect hebben als in Finland. Daar is het pesten met maar liefst 40 procent gedaald na de lancering van de antipestgame !