PDA

Bekijk de volledige versie : Meerderheid oneens over modernisering familierecht


Barst
9th November 2013, 14:53
Meerderheid grondig oneens over modernisering familierecht


Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) wil grote delen van het Burgerlijk Wetboek moderniseren en heeft daarvoor drie wetsontwerpen ingediend: één over de verdeling van de gemeenschappelijke aanwinsten (pensioen, spaargeld, enzovoort) van partners bij een echtscheiding, één over de verdeling bij overlijden, en een derde over het erfrecht.


Turtelboom kreeg groen licht van de regering, maar stuit nu op verzet vanuit de samenleving. Organisaties als KVLV, Femma en de Gezinsbond laken haar ‘onrechtvaardige’ voorstel om het aanvullend pensioen te verdelen via de alimentatieregeling. De ‘pensioencompensatie’ wordt uitbetaald op het moment van de scheiding (DS 11 oktober).

Afgelopen weekend schreven ze een open brief aan premier Elio Di Rupo (PS). ‘De economisch zwakste partner moet langs de rechtbank passeren om te krijgen waar zij/hij recht op heeft’, luidt het. ‘Dat is een aanslag gepleegd op de solidariteit tussen partners.’ Di Rupo eiste geen meerderheidsdiscipline, maar zei ‘dat het parlement zijn werk moet doen’.

Vandaag vindt er een meerderheidsoverleg plaats. Daar zal blijken dat er meerdere voorstellen zijn. Zo heeft Sonja Becq (CD&V) een eigen wetsvoorstel. Becq wil zowel het wettelijk als het aanvullend pensioen van gehuwden optellen en het in twee gelijke delen verdelen bij scheiding, net zoals in Nederland en Duitsland.

‘Dan ben je niet afhankelijk van een rechter of vereffenaar’, meent Becq. Wettelijk samenwonenden kunnen ook dat systeem volgen als ze daar uitdrukkelijk voor kiezen.‘Wij vertrekken vanuit de solidariteit tussen gehuwde partners. Ja, dit voorstel wijkt grondig af van het voorstel van de minister, maar het parlement moet zijn werk kunnen doen. Familierecht is trouwens altijd al een zaak geweest waarin het parlement het voortouw nam.’

Aan Franstalige zijde is er onrust over de hervorming van het erfrecht, die volgens sommigen al te liberaal is. Zelfs de MR reageert heel voorzichtig. Justitiespecialiste Marie-Christine Marghem: ‘Uit de hoorzittingen bleek dat veel proffen niet op dezelfde lijn zitten als hun collega Hélène Casman (VUB), die het nieuwe erfrecht uitwerkte. Wat voor ons niét kan, is dat kinderen uit een eerste relatie de facto onterfd worden. De teksten laten op dat vlak een te ruime interpretatie toe.’ Marghem benadrukt nog dat de drie ontwerpen samen moeten behandeld worden. Turtelboom geeft geen commentaar.


DS, 05-11-2013