PDA

Bekijk de volledige versie : Fervente chocolade-eter heeft doorgaans minder lichaamsvet


J*lle.Dekkers
8th November 2013, 20:35
Fervente chocolade-eter heeft doorgaans minder lichaamsvet

Lang werd gedacht dat chocolade vet maakt. Maar nieuw onderzoek spreekt die overtuiging nu tegen. Spaanse wetenschappers hebben ontdekt dat mensen die veel chocolade eten doorgaans minder lichaamsvet hebben, ongeacht hoe hun levensstijl (dieet en fysieke activiteiten) er verder uitziet.

De onderzoekers trekken die conclusie op basis van een onderzoek onder 1458 adolescenten die deelnamen aan onderzoeksproject HELENA (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence). Tijdens dit prject worden de eetgewoonten en levensstijl van jonge mensen (tussen de twaalf en zeventien jaar oud) bestudeerd.

Minder lichaamsvet
De onderzoekers stelden de hoeveelheid lichaamsvet van de adolescenten vast door te kijken naar hun BMI, lichaamsvetpercentage en omtrek van de taille. Vervolgens legden ze die gegevens naast de eetgewoonten van de proefpersonen. Uit de gegevens blijkt dat adolescenten die grotere hoeveelheden chocolade aten, doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hadden. Ook de hoeveelheid vet in de buikstreek was minder. De resultaten stonden los van de leeftijd, geslacht, fysieke activiteit, consumptie van thee, koffie, groente fruit, verzadigde vetten en totale energie-inname, zo benadrukken de onderzoekers in het blad Nutrition. Het onderzoek is in lijn met een andere recente studie waaruit bleek dat volwassenen die veel chocolade eten een lager BMI hadden.

Catechine
Maar hoe zijn die resultaten te verklaren? De onderzoekers vermoeden dat het iets te maken heeft met catechine, een antioxidant die in cacao voorkomt. Het stofje heeft invloed op de productie van cortisol en de insulinesensitiviteit: twee factoren die samenhangen met overgewicht en obesitas.

Calorieën
Wanneer mensen het hebben over de mate waarin een product gezond is, wordt eigenlijk altijd gesproken over calorieën. Dit onderzoek suggereert voorzichtig dat we verder moeten kijken dan die calorieën.

Chocolade is veelvuldig onderwerp van onderzoek. Eerdere studies suggereerden bijvoorbeeld al dat het eten van veel chocolade de kans op hart- en vaatziekten kan verkleinen. Hoewel ook dit onderzoek een pleidooi vóór het eten van chocolade lijkt, is het zeker niet aan te raden om chocolade te gaan liggen bunkeren, zo benadrukken de onderzoekers. “In matige hoeveelheden kan chocolade goed voor je zijn, zoals ons onderzoek heeft aangetoond. Maar excessieve consumptie is ongetwijfeld schadelijk.”

Bron:http://www.scientias.nl/fervente-chocolade-eter-heeft-doorgaans-minder-lichaamsvet/94416 ,08 november 2013

Mening:
Dat chocolade de kans op hart- en vaatziekten zou verkleinen is me bekend, maar nu komt men dus opzetten met een nieuw onderzoek.
Bij het lezen van dit artikel zit ik toch met enkele vragen over het onderzoek. Dat wilt niet zeggen dat ik de onderzoekers in vraag trek, maar toch wel deels het onderzoek.
Door dit onderzoek heeft men nu wel nieuwe vermoedens gekregen die zeker onderzocht zullen worden in de toekomst. Ik ben alvast benieuwd naar die resultaten.

Sofie.DeWolf
10th November 2013, 14:22
Dit is goed nieuws voor mensen die graag chocolade eten. Er is in het verleden al veel geëxperimenteerd met chocolade en dan vooral voor de gevolgen van het eten ervan. Ik wil zeker wel meegeven dat deze studies gemaakt worden met pure chocolade. Bij melkchocolade is de gunstige werking minder en bij witte chocolade zijn de positieve eigenschappen volledig verdwenen. Witte chocolade heeft uiteindelijk weinig te maken met cacao op zich. Tijdens het maken van witte chocolade wordt vooral melkpoeder en boter gebruikt in plaats van cacao. Hier moeten we ook rekening mee houden. Mensen die doorgaans witte chocolade eten zijn niet zo gezond bezig dan ze zouden denken na het lezen van dit artikel. Mensen die vooral pure chocolade eten zijn dan weer wel gezond bezig. Ik eet zelf ook heel graag chocolade, vooral pure chocolade en melkchocolade. Voor mij zou het dus ook heel leuk zijn dat er in de toekomst nog meer positieve gevolgen bekend raken na het eten van chocolade.