PDA

Bekijk de volledige versie : ‘Krachtigste tyfoon ooit’ haalt 275 kilometer per uur op Filipijnen


E*ien.Pelckmans
8th November 2013, 08:55
‘Krachtigste tyfoon ooit’ haalt 275 kilometer per uur op Filipijnen

Haiyan, potentieel de krachtigste tyfoon ooit, is aan land gekomen in het centrale deel van de Filipijnen. Bij de aankomst van de 'supertyfoon', die al één dodelijk slachtoffer geëist zou hebben, werden windvlagen van 275 kilometer per uur gemeten. Honderdduizenden Filipijnen zijn gevlucht uit hun huizen.

De tyfoon van categorie 5 kwam aan in de provincie Cebu, een populaire bestemming voor toeristen waar ook de tweede grootste stad van de Filipijnen gelegen is. Voordien had de storm al huisgehouden op de eilanden Leyte en Samar, waar windsnelheden tot 275 kilometer per uur en golven tot 6 meter hoog werden gemeten.

Volgens de Filipijnse autoriteiten worden 12 miljoen mensen bedreigd door de tyfoon. President Benigno Aquino heeft de mensen die wonen op de route die Haiyan zal volgen, opgeroepen om te vluchten van gevaarlijke plaatsen zoals rivierbeddingen, kustplaatsen en bergflanken. Een miljoen mensen zou gehoor hebben gegeven aan die oproep en verhuisd zijn naar opvangcentra.

Een medewerker van de Belgische ambassade in Manila verklaarde aan Radio 1 dat de Filipijnse media voorlopig berichten over één dodelijk slachtoffer.

Dorpen onbereikbaar

Op een aantal plaatsen, zoals in de provincie Samar, is er geen elektriciteit meer en verschillende wegen zijn geblokkeerd door omgevallen bomen. Daardoor zijn verschillende dorpen afgesloten van de buitenwereld.

De Filipijnen krijgen zo’n 20 tyfoons per jaar te verwerken. Dit jaar is Haiyan al nummer 24. In 2011 kwamen nog 1.200 mensen om bij de doortocht van de tyfoon Washi. 10.000 huizen werden daarbij verwoest.

Bron : http://www.standaard.be/cnt/dmf20131108_00829411
Commentaar : Weeral een record gebroken , weliswaar een triest record. Hopelijk kunnen de bewoners de nodige maatregelen treffen om zoveel mogelijk slachtoffers te vermijden. Tegen zulk een natuurgeweld is echter niet veel te beginnen , vooral dan wanneer het om overstromingen gaat. Gelukkig hebben veel mensen de raad opgevolgd om bescherming te zoeken : met de technische vooruitgang is de communicatie wel enorm verbeterd. Men kan er nu toch niet meer omheen : de opwarming van de aarde kan je niet meer ontkennen. Hopelijk ziet iedereen dat ondertussen in en worden er voldoende maatregelen genomen om de gevolgen ervan zoveel mogelijk in te perken. Dat is een uitdaging voor ons allemaal.