Inloggen

Bekijk de volledige versie : Soepeler regels voor politiecamera’s


Gert-Jan.v*nGijsel
8th November 2013, 08:42
Camera’s op straathoeken, in drones, auto’s en niet te vergeten: in de kepie of op het uniform. Onder de nieuwe camerawet die er zit aan te komen, is voor ordediensten the sky the limit.
Afgelopen zomer heeft minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet (CDH) de Privacycommissie ‘bij hoogdringendheid’ om een advies gevraagd over de nieuwe camerawet, die een einde moet maken aan de grijze zone waarin de politiezones nu vaak werken als ze een camera bovenhalen. Al kan dat even goed een zwarte zone zijn: de bestaande camerawet is vrij strikt, waardoor vaststellingen aan de hand van camera’s met nummerplaatherkenning vooraan op combi’s – vandaag een populair instrument – eigenlijk onwettig is. Met als gevolg dat een rechter processen-verbaal die daarmee tot stand zijn gekomen naast zich neer kan leggen en een beklaagde vrijuit gaat, tot grote frustratie van de politie.

Onder de nieuwe regels kan de politie veel vrijer werken. Een van de meest opvallende veranderingen is dat bewakingscamera’s niet meer alleen hoeven te dienen voor de vaststelling van misdrijven tegen personen of goederen, maar gewoon voor iedere overtreding, dus ook fout parkeren of rijden zonder gordel. De Privacycommissie, die voor de wet in zijn geheel een gunstig advies geeft, vindt dat de camera daardoor een zeer ruime toepassing krijgt en vraagt zich af of daar voldoende rekening mee is gehouden.

De grootste verruiming zit vooral in het gebruik van mobiele camera’s. Nu mag de politie die alleen gebruiken bij demonstraties. Behalve voor de toepassing voor nummerplaatherkenning, zal dat straks ook wettelijk kunnen ‘in het geval van gevaarlijke situaties of wanneer er sprake is van bedreiging’. Nogal algemene bewoordingen, vindt de Privacycommissie. ‘Het is niet volledig duidelijk hoe dat in de praktijk zal gebeuren.’

Argumentatie: Dit is zeer dubbelzijdig zwaard, aan de ene kant kan het goed zijn dat de politie eindelijk volgt met de technologie; burgers nemen al langer misdrijven op maar die opnames zijn soms beïnvloed of kunnen verkeerd geïnterpreteerd worden. In zo'n geval ben ik het dan ook eens met de opmerking van de Privacycommissie (laatste zin van het artikel). Het heeft een beetje weg van de discussie over de GAS-boetes. En natuurlijk hoop ik zoals iedereen die 1984 van George Orwell gelezen dat zoiets niet (nog meer) werkelijkheid zal worden. Big Brother is watching you.

Barst
8th November 2013, 09:10
BRON??! :rolleyes:

Gert-Jan.v*nGijsel
8th November 2013, 14:26
Excuses, bron inderdaad vergeten. Haast en spoed ...

http://www.standaard.be/cnt/dmf20131107_059