PDA

Bekijk de volledige versie : Experiment op Nederlandse tv bewijst: "Iedereen kan racist zijn"


T*ssa.Mertens
7th November 2013, 18:58
Op de Nederlandse televisiezender BNN is vanavond een opmerkelijk experiment te zien. In Het Grote Racisme Experiment worden jongeren met bruine ogen in een ruimte geplaatst met blauwogigen. Die laatste groep wordt systematisch gekleineerd. Al snel blijkt dat ze ook als minderwaardig worden beschouwd door de bruinogen.

De Amerikaanse Jane Elliott bedacht het experiment in 1968, in volle Martin Luther King-periode dus, om blanken te laten voelen hoe het is om vernederd te worden op basis van je huidskleur. Sophie Hilbrand, die het programma vanavond presenteert, zegt dat het experiment "het sluimerende proces van racisme inzichtelijk en invoelbaar maakt".

"De hele Zwarte Pieten-discussie maakt duidelijk dat racisme in onze samenleving aan de orde van de dag is", vertelt ze op de website van BNN. "Zodra een donkere Nederlander kritiek uit op een oer-Hollands feest dan is hij in de ogen van een groep Nederlanders meteen ‘die buitenlander’ die ‘terug moet naar zijn eigen land’, in plaats van een Nederlander die ergens kritiek op heeft. Op zo’n moment wordt het wij-zij-gevoel weer ontzettend blootgelegd."

http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/aid1485040/experiment-op-nederlandse-tv-bewijst-iedereen-kan-racist-zijn.aspx (http://http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/aid1485040/experiment-op-nederlandse-tv-bewijst-iedereen-kan-racist-zijn.aspx)

Mening:
Ik denk dat deze gevoelens er altijd zullen zijn. Hoe het ook draait of keert, er zal altijd een wij-zij-gevoel zijn. Dit is al van vroeger zo begonnen en dit gaat er zeker niet op beteren. Wat wel goed om te weten is, is dat iedereen wel racistisch is. Niet enkel wij kijken anders naar de kleurlingen, maar ook zij kijken anders naar ons. Het zijn dus niet altijd zij of wij die alleen racistisch zijn. Het is gewoon iedereen! Ik vind het dus een goed idee/experiment, dat uitgevonden is. Zo kan men dus zien, dat ook de donkere mensen/bevolking over ons 'heersen'. Hieruit blijkt, dat iedereen met elkaar moet leren omgaan. Hebben we zin om ons hele leven het wij-zij-gevoel te behouden? Persoonlijk vind ik niet dat het de moeite is, om dit vol te houden. Wat ook goed is aan het experiment, is het feit dat het wij-zij-gevoel al langer dan de dag van vandaag afspeelt. Het kan wel zijn, dat het in deze periode geëscaleerd is, maar het is niet dat het onlangs ontstaan is. Wij zullen nooit een maatschappij worden waarin mensen overeenkomen. Dit zal niet alleen in België, maar ook in andere Europese landen zijn. Wat is het nut van al dat racisme?