PDA

Bekijk de volledige versie : Aap bestuurt computerarmen met zijn gedachten


a*exander.exelmans
7th November 2013, 10:22
[SIZE=1]Door: Maarten Keulemans (Volkskrant.nl) − 07/11/13, 08u21[/SIZE]

Wetenschappers zijn erin geslaagd aapjes twee computerhanden te laten besturen met hun gedachten. Dat brengt een op gedachtenkracht bestuurbaar 'exoskelet' voor verlamden een stap dichterbij.

Het Braziliaans-Zwitsers-Amerikaanse team, onder leiding van hersenonderzoeker Miguel Nicolelis, luisterde de hersensignalen van twee aapjes af door er op verschillende plaatsen matjes elektrodes op aan te brengen. Na een tijdje oefenen met een joystick waren de aapjes in staat twee virtuele armen te besturen, alleen maar door eraan te denken.

Tot dusver lukte dat slechts met één arm tegelijk, schrijven de onderzoekers in Science Translational Medicine. Zo toonde de Amerikaanse neurowetenschapper Andy Schwartz eind vorig jaar een volledig verlamde patiënte, die zichzelf kan voeden met een robotarm die ze bestuurde door eraan te denken.

Heilige graal van het onderzoek
Dat het ook lukt met twéé ledematen brengt de heilige graal van het onderzoek flink dichterbij, denkt Nicolelis. "Bewegen met twee ledematen is van cruciaal belang in het dagelijks leven: van typen tot een blik openen. Toekomstige brein-machine-interfaces zullen meerdere ledematen moeten bedienen om ernstig verlamde patiënten echt van dienst te kunnen zijn."

Ook andere teams boeken daarmee vooruitgang, weet de Utrechtse hoogleraar cognitieve neuro-imaging Nick Ramsey, niet betrokken bij Nicolelis' experiment. "Een van de interessante nieuwe dingen is het teruggeven van sensorische informatie aan de hersenen. Pas als je gevoelsinformatie terugkrijgt van je robotarm, heb je er wat aan." Chips die gevoelsinformatie van een robotarm teruggeven aan het brein worden getest op dieren. Daardoor is niet goed te zeggen wat men precies voelt. "Maar denk aan tintelingen. Het ligt eraan welk gebied je stimuleert", zegt Ramsey.

Nicolelis, geboren en getogen Braziliaan, sloot eerder een weddenschap af met de Braziliaanse president Dilma Rousseff: op het WK voetbal van volgend jaar moet een volledig verlamde patiënt de aftrap geven. Zo'n patiënt zou een 'exoskelet' bedienen, een robotpak dat hij met zijn gedachten bestuurt. Ramsey: "De kans dat het hem níét lukt, acht ik klein."

Bron: www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetenschap/article/detail/1736363/2013/11/07/Aap-bestuurt-computerarmen-met-zijn-gedachten.dhtml

Mening:

In een vorig artikel ging het over een aap die voorwerpen kon voelen met een kunstarm. Nu zijn ze een stap verder gegaan en hebben ze een verlamd ledemaat beweegbaar kunnen maken met behulp van een exoskelet, dat bestuurt wordt door niets meer dan gedachten. Dit betekent natuurlijk weer een grote stap vooruit in de wetenschap. Als men dit ook kan maken voor mensen, dan zal dit het leven volledig kunnen veranderen van vele mensen. Misschien kan men in de toekomst dit exoskelet zelfs ook toepassen op kunstledenmaten. Als dat lukt kan men bijna volledig handicaps gaan ''genezen'' of toch zeker het leven van veel mensen verbeteren. Hopelijk zal hersenonderzoeker Miguel Nicolelis zijn weddenschap kunnen winnen.