PDA

Bekijk de volledige versie : KUL-studenten winnen prijs in Boston met bladluisverschrikker


B*am.Seels
5th November 2013, 23:49
Een studententeam van de KU Leuven heeft op de jaarlijkse internationale iGEM-wedstrijd voor synthetische biologie in Boston de prijs voor ‘Best Model’ in de wacht gesleept met zijn ‘bladluisverschrikker’. Het ging om een genetisch gemanipuleerde E.coli-bacterie die in staat is bladluizen te verdrijven van planten en die bovendien natuurlijke vijanden van de bladluis kan aantrekken zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen.
De studenten slaagden erin een gewone bacterie extra genetische info te geven zodat deze twee signaalstoffen produceert. De ene stop dient om bladluizen weg te jagen en de andere om natuurlijke vijanden aan te trekken. Door de bacteriën in zakjes aan planten op te hangen, kunnen ze via verspreiding van geurstoffen wel degelijk hun werk doen, maar ontsnappen ze niet, wat tegemoetkomt aan de vrees voor deze genetisch gemodificeerde organismen. Het interfacultaire team kreeg de prijs voor ‘Best Model’ voor de wijze waarop het aan de hand van gesimuleerde computerprogramma’s kan voorspellen hoe het systeem zal werken.

De bladluisverschrikker is het werk van zestien studenten uit de faculteiten geneeskunde, biomedische wetenschappen, (bio-)ingenieurswetenschappen, biochemie en filosofie (voor de ethische aspecten) van de Leuvense universiteit. Tijdens een Europese preselectie half oktober in Lyon slaagden ze erin zich te plaatsen voor de finale in het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) Boston. Aan de International Genetically Engineered Machines-competitie nemen universitaire studententeams van over de hele wereld deel.

Bron: De Standaard online - http://www.standaard.be/cnt/dmf20131105_00825957

Mening:Goed om te zien dat een Belgische universiteit zo goed scoort op een internationale wetenschapswedstrijd, zeker een met zo'n vooruitstrevend thema als genetische manipulatie. Zelf ben ik voorstander van onderzoek naar het genetisch manipuleren van planten (of in dit geval bacteriën). Hoewel het een controversieel thema is, met vele tegenstanders die wijzen op de mogelijke gevaren van zulke manipulaties, vind ik dat onderzoek hiernaar juist moet aangemoedigd worden opdat we met zekerheid kunnen zeggen welke gevolgen genetisch manipuleren kan hebben.