PDA

Bekijk de volledige versie : Amazone ‘verdwijnt’ onder 50.000 kilometer wegdek


E*elyne.Van.Rompaey
4th November 2013, 23:23
De Brazilianen bouwen aan een beter wegennetwerk, en daar is het Amazonegebied de dupe van. Tussen 2004 en 2007 is er 50.000 kilometer aan wegen aangelegd. Dit beweren onderzoekers van het Imperial College London.

Normaal gesproken bestaat een land voor minder dan twee procent uit wegen. Toch hebben straten een grote invloed op de omgeving. De luchtcirculatie verandert, waardoor de luchtvochtigheid en bodemtemperatuur anders zijn dan ervoor. Daarnaast kunnen dieren zich minder vrij bewegen.

“Nu we weten waar de wegen worden gebouwd en met welke snelheid dit gebeurt, kunnen we beter voorspellen hoe snel het gebied wordt ontbost”, legt onderzoeker Dr Rob Ewers van het Imperial College London uit.

regenwoud-1Amsterdam
In het geval van het Amazonegebied verdwijnt een groot deel van het regenwoud. Stel, een weg is gemiddeld vier meter breed, dan gaat het om een oppervlak van 200 vierkante kilometer. Dat is dezelfde oppervlakte als die van onze hoofdstad: Amsterdam. Gelukkig is het Amazonegebied met een oppervlak van 5.500.000 km² vele malen groter, dus het is nog geen vijf voor twaalf.

Waar groeit het wegennetwerk?
Het onderzoeksteam gebruikte wegenkaarten en satellietbeelden om de evolutie van het Braziliaanse wegennetwerk in kaart te brengen. De wetenschappers concluderen dat er het snelst wordt gebouwd in gebieden waar het economisch zeer goed gaat. Ook op plekken waar veel nieuwe huizen en bedrijven uit de grond schieten, zien de onderzoekers een snelle groei van het aantal wegen.

Bron: www.scientias.nl, maandag 4 november 2013, artikel geschreven door Tim Kraaijvanger

Mening:
Brazilië is duidelijk aan een opmars bezig. Het land wordt steeds moderner en toegankelijker. Dit kan je duidelijk afleiden uit het artikel. Ook wordt er meer grond verkaveld. Spijtig genoeg behoort deze grond tot de Amazone. Langs de ene kant is het positief dat Brazilië er op vooruit gaat, maar ik dacht dat de Amazone een beschermd gebied is. In het artikel wordt vermeld, dat het leggen van een asfalt invloed heeft op de natuur. Hierbij denk ik vooral aan de dieren. Door het aanleggen van een wegdek kunnen er diersoorten verdwijnen en dit zou ik zelf heel spijtig vinden. De Amazone heeft een rijke biodiversiteit en die moeten we koesteren. We moeten deze situatie goed in het oog houden, want eens een mens bezig is, kan hij soms niet meer stoppen. Soms gaat natuur boven het economisch gedeelte. Het Amazonegebied is iets unieks en daar moeten we zorg voor dragen.