PDA

Bekijk de volledige versie : Onverwacht bezoek van John Kerry aan Caïro


D*ies Van Mechelen
3rd November 2013, 11:58
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is vandaag vrij onverwacht in Egypte aangekomen. Dat melden diverse Amerikaanse media. Kerry zou vandaag in Saoedi-Arabië beginnen aan een reis door het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Op het officiële programma stond geen bezoek aan Egypte maar er werd wel rekening mee gehouden. Het is het hoogste bezoek uit Amerika aan Caïro sinds de militaire coup die op 3 juli een einde maakte aan het presidentschap van Mohamed Morsi. Morgen begint het proces tegen Morsi.

De relaties tussen de VS en Egypte zijn verslechterd door de militaire machtsgreep. Amerika wil dat de machthebbers de democratie herstellen. De VS schroefden vorige maand de steun aan het Egyptische leger aanzienlijk terug om die wens kracht bij te zetten.

Israël, Syrië, Iran
Kerry is gisteren in Washington vertrokken voor een lange rondreis in het Midden-Oosten en de Golfstaten. Kerry zal er verschillende dossiers en conflicten ter sprake brengen bij de lokale machthebbers: de moeizame vredesgesprekken tussen de Israëli's en de Palestijnen, de oorlog in Syrië en de nucleaire plannen van Iran.

Ontmoeting met Mansour
Volgens het Egyptische persbureau Mena zal Kerry enkele uren halthouden in Caïro. De buitenlandminister zei eerder dat hij mogelijk Caïro zou aandoen, maar Egypte stond niet op het officiële programma en Kerry's woordvoerster wou geen commentaar kwijt. Volgens Mena zal Kerry interimpresident Adly Mansour ontmoeten. De relaties tussen beide landen zijn momenteel bekoeld.

Saoedi-Arabië
Hoogtepunt van Kerry's 17de reis in acht maanden is het bezoek vandaag en morgen aan Saoedi-Arabië. Hij zal er koning Abdoellah ontmoeten. Ook hier zijn de relaties tussen beide landen eerder gespannen. Riyad wrijft Washington zowel het niet-ingrijpen in Syrië als de toenadering tot Iran, de aartsvijand van Saoedi-Arabië, aan. Officieel zal Kerry de strategische aard van de relatie tussen beide landen herbevestigen en praten over Syrië, Egypte en het Iraanse kerndossier.

Israël en Palestina
Voorts zal Kerry ook Israël en Palestina aandoen, met onder meer een bezoek aan Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever. Ook Jordanië, Abu Dhabi, de Maghreb, Algerije en Marokko staan op de agenda. Op 12 november keert hij terug naar Washington.

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1733918/2013/11/03/Onverwacht-bezoek-van-John-Kerry-aan-Cairo.dhtml

Persoonlijke mening:

Zoals je kan zien is de VS nu de brokstukken aan het oprapen. Ze moeten aan hun imago denken. De Arabische wereld wilt graag antwoorden op de VS hun beslissingen van de afgelopen maanden. Ik denk dat wij allemaal weten dat de VS natuurlijk weer met een of andere belachelijke verantwoording komt. Maar moesten ze deze relaties nu niet oplossen krijgen we misschien weer met heisa tussen de VS en Arabië.