PDA

Bekijk de volledige versie : Artificieel bloed getest (op muizen) en goedgekeurd


michiel.v*ndyck
2nd November 2013, 23:08
Artificieel bloed getest (op muizen) en goedgekeurd

In de hoop het tekort aan donorbloed tegen te gaan, hebben Roemeense onderzoekers een kunstmatige formule op basis van water, zout en een proteïne uit zeewormen (hemerythrine) succesvol getest op muizen. Het uiteindelijke doel is 'instant' bloed te creëren dat door het toevoegen van water bruikbaar wordt voor transfusies, zonder risico op infecties.

Onderzoekers van de Babes-Bolyai universiteit in Cluj-Napoca, Roemenië hebben een grote stap gezet in de creatie van artificieel bloed. In voorgaande experimenten ging de vloeistof altijd ten onder aan de chemische en mechanische stress tijdens de testfase. Volgens dokter Silaghi-Dumitrescu kan hemerythrine, een proteïne afkomstig van zeewormen, die stress wel aan, in tegenstelling tot hemoglobine.

De nieuwe formule werd getest op muizen, die geen schadelijke bijwerkingen ondervonden. Binnen dit en twee jaar hoopt het team te kunnen starten met klinische testen op mensen.

Het onderzoek bouwt verder op ontdekkingen aan de universiteiten van Edinburgh en Bristol. Daar werden in 2011 miljarden rode bloedcellen ontwikkeld op basis van stamcellen uit beenmerg. Professor Marc Turner werkt momenteel aan een voorraad cellen met bloedtype O-, de universele donor die ruim 98 procent van de wereldbevolking zou kunnen helpen.

bron: http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/1733749/2013/11/02/Artificieel-bloed-getest-op-muizen-en-goedgekeurd.dhtml

mening:
Mogelijk wordt in de toekomst het tekort aan bloed opgelost door "instant" bloed. Dit zou ongelooflijk goed zijn o.a. in oorlogsgebieden waar vaak tekort is aan bloed. Maar liefst 98% van de wereldbevolking zou kunnen geholpen worden. Dit is naar mijn mening én van de grootste resultaten binnen het geneeskundig onderzoekwerk.