PDA

Bekijk de volledige versie : De leerkrachten hebben nog maar eens vakantie


Cindy.Remijsen
29th October 2013, 12:30
De leerkrachten hebben nog maar eens vakantie

Leerkrachten zullen nooit weten hoe het is om maar 20 vakantiedagen per jaar te hebben.
Marie Gathon, redactrice bij onze zustersite Levif.be, reageert op een opinie van een Franstalige leerkracht op de website Enseignons.be. In een bijdrage met als titel "Oui, je suis en encore en vacances. Et franchement, je t'emmerde" hekelt Chrystelle Charlier het feit dat veel mensen een spottende kijk hebben op leerkrachten en vele vakantiedagen.
Laat daar geen misverstanden over bestaan. Ik heb respect voor leerkrachten, ik had er zelfs één kunnen worden. Het is een vak dat ik genegen ben.
Toen ik de opinie van Chrystelle Charlier op Enseignons.be las, had ik toch zin om te reageren. Niet dat ik een probleem heb met het feit dat leerkrachten vakantie hebben. Nee, het gaat meer over de manier waarop die leerkracht haar beklag doet.
We plagen jullie inderdaad graag met jullie groot aantal vakantiedagen en met jullie "lichte" uurroosters, maar heb je je ooit al afgevraagd hoe het is om een heel jaar zonder één dag verlof te werken? Want ja, als je in de privé werkt, moet je je verlofdagen verdienen. En het eerste jaar heb je er gewoon geen recht op.
Het tweede jaar is het al wat beter, dan heb je toch 20 dagen. Wanneer je wil. Het is te zeggen niet als je collega's dezelfde dagen willen als jou. Dan moet je onderhandelen. En het is niet altijd evident om iedereen tevreden te stellen. Zoals je je kunt inbeelden, zijn er vaak mensen benadeeld. En soms moet je tijdens de feestdagen ook werken. Er zijn zelfs mensen die op kerstdag en Nieuwjaar werken. Is dat niet ongelofelijk?
En in sommige bedrijven heb je zelfs het recht niet je verlofdagen te kiezen. Je moet ze nemen wanneer het bedrijf gesloten is tussen Kerstmis en Nieuwjaar en gedurende drie weken in juli bijvoorbeeld. Je hebt dan geen keuze. En jammer als je je vakantie buiten het seizoen wilt nemen. Je hebt er sowieso geen recht meer op als je kinderen naar school gaan.
Kinderen, laten we daar eens over spreken. Ik weet niet hoe ik alles zal regelen de dag dat ik kinderen heb. Ik bid dat ik nooit alleenstaande moeder word. Omdat ik geen enkele crèche ken die open gaat om 5 uur 's morgens en sluit om 23u en die ook in het weekend open is. Waarom? Omdat je in bepaalde beroepen met flexibele uurroosters werkt. Wat is een flexibel uurrooster ? Wel dat is als je werkt terwijl de anderen nog slapen of terwijl ze 's avonds naar een goede film kijken. En soms werken we ook in het weekend. Het gebeurt dus vaak dat we familie-etentjes, verjaardagen en feesten met vrienden moeten missen.
Veel leerkrachten hebben de kans om tijd met hun kinderen door te brengen omdat ze tegelijkertijd vakantie hebben. Hun kinderen zijn niet verplicht een groot deel van hun tijd in de crèche of in één of andere stage door te brengen om niet alleen thuis te zijn. Het soort activiteiten dat stukken van mensen kost.
En dan is er nog een groot voordeel aan het beroep van leerkracht : de benoeming. En ja, het is inderdaad zo dat je de eerste jaren afziet en de ene interim na de andere moet doen. Maar daarna wordt het rustiger. En geloof me, dat is van onschatbare waarde. Want in veel beroepen word je met onzekerheid geconfronteerd. Sommige mensen blijven zelfs hun hele carrière als freelance werken. Dat wil zeggen dat je nooit een contract krijgt en dat je werkgever je zomaar op straat kan zetten ook al werk je al 10 jaar voor hem. Zonder te spreken over de zelfstandigen die permanent onder dat soort stress leven.
Voor alle duidelijkheid, ik ben hier niet aan het zeggen dat het beroep van leerkracht minder moeilijk is dan een ander. Ik heb veel vrienden die leerkracht zijn en ik weet dat het soms afzien is. Ieder beroep heeft voor-en nadelen. Leerkrachten hebben 70 dagen verlof per jaar, dat is een feit en het is een mooi voordeel. En dat degenen die daarover zagen van beroep veranderen en proberen carrière te maken als leerkracht. Maar we hebben toch af en toe het recht jullie te plagen of niet soms? Want gelukkig zullen jullie nooit weten hoe het is om 20 vakantiedagen per jaar te hebben.

Bron: www.knack.be

Mijn mening: Dit is geen krantenartikel, maar wel een opiniestuk. Toch vond ik het de moeite om dit artikel op actualiteit.org te zetten omdat het merendeel van de leden studeert om leerkracht te worden. Het is een discussie die al lang loopt en nog lang niet gedaan zal zijn, maar waarmee wij nog vaak geconfronteerd zullen worden.
Te oordelen naar het aantal reacties op de website onder het opiniestuk is dit een kwestie die toch bij vele mensen leeft en waarover de ene een meer uitgesproken mening heeft dan de andere. Er zijn mensen die hier helemaal mee akkoord gaan en mensen die hier helemaal niet mee akkoord zijn.
Het opiniestuk gaat volgens mij kort door de bocht wat betreft de benoemingen. Vroeger was het inderdaad zo dat leerkrachten snel benoemd werden, maar de laatste jaren is dat helemaal niet zo.
Daarnaast wil ik nog even aanhalen dat er leerkrachten zijn die veel over hebben voor hun job, die elke avond de geziene leerstof op een leerplatform plaatsen, nog een massa testen en taken verbeteren en hun lesvoorbereidingen maken. Daarnaast zijn er ook leerkrachten die niet al te veel voorbereiden, de testen snel verbeteren tijdens de vrije momenten en naar huis gaan met een bijna lege boekentas. Dit is net hetzelfde op een andere job, er zijn mensen die hun uren doen, de laatste vijf minuten al voor de tikklok staan wachten (als het al niet eerder is) en zo snel mogelijk naar huis gaan. Je hebt daartegenover ook mensen die veel overuren maken (al dan niet betaald) om toch maar te zorgen dat de job op tijd klaar is.

Naar mijn mening hangt het aantal verlofdagen voor een deel af van het beroep dat je uitoefent, maar voor een deel ook van hoe je je beroep uitoefent. (Hierbij wil ik niet zeggen dat wanneer je minder uren doet, je je job minder goed zou uitoefenen…) Toch denk ik dat we allemaal de vrije keuze hebben, iedereen kan leerkracht worden. Daarom wilt niet iedereen dit of is het niet voor iedereen weggelegd, maar iedereen kan het wel proberen.
Als je de verlofdagen dan zo belangrijk vind, dan zou ik zeggen, kies een job met veel verlofdagen. Als je liever een job uitoefent, die je werkelijk graag doet, kies dan een job die je graag doet (ongeacht het aantal verlofdagen). Ik studeer in ieder geval voor leerkracht, omdat ik graag leerstof over breng aan anderen. Ik zit dus tijdens stageperiodes vaak te werken tot ’s avonds laat om toch nog een extra oefening te voorzien, de testen nogmaals te controleren enzovoort. Is dit een meerwaarde ten opzichte van zij die dit niet doen? Ik geloof van niet, maar ik doe het omdat ik het graag doe.
Hierbij ga ik niet ontkennen dat de vele uren dat je thuis bent (verlof hebt) als leerkracht niet mooi meegenomen zijn.