PDA

Bekijk de volledige versie : Pascal Smet houdt bij wie spijbelt om op vakantie te gaan


S*ijn Verbraecken
28th October 2013, 09:57
Pascal Smet houdt bij wie spijbelt om op vakantie te gaan

Deze herfstvakantie wordt voor het eerst bijgehouden hoeveel en welke leerlingen gespijbeld hebben om vroeger op vakantie te vertrekken. Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) heeft daarvoor een centraal registratiesysteem in het leven geroepen, schrijft Het Laatste Nieuws maandag. Bij hardnekkige spijbelaars kan de uitbetaling van de schooltoelage worden stopgezet.
Al sinds het begin van het schooljaar wordt elke afwezigheid van de leerlingen in het lager en middelbaar onderwijs geregistreerd via het DISCIMUS-systeem. Voor 1 september hield elke school de afwezigheden op haar eigen manier bij, maar nu is elke school verplicht om iedere onwettige afwezigheid van een halve dag aan te geven aan het departement Onderwijs.

Het nieuwe systeem zorgt ervoor dat het luxeverbruik in kaart gebracht kan worden en biedt bovendien de mogelijkheid om op te treden tegen de hardnekkige aanhangers van een vervroegde uittocht. Iedere leerling tussen 6 en 18 die een halve dag afwezig is, krijgt voor die periode een code ‘B’. Leerlingen die tijdens een schooljaar 10 halve dagen afwezig zijn, krijgen automatisch een begeleidingstraject via de CLB’s. Van leerlingen die 15 volledige of 30 halve dagen afwezig blijven, vanwege luxeverzuim of hardnekkig spijbelen, wordt automatisch ook de uitbetaling van de schooltoelage bekeken.

Smet is niet van plan om het kindergeld in te trekken, zoals topvrouw van het katholiek onderwijs Mieke Van Hecke had gesuggereerd.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20131028_00812873

Mening
Ik vind dit persoonlijk een zeer goed idee om het onwettig afwezig zijn te verminderen. In België is er schoolplicht en daar moet iedereen zich aan houden. Het is oneerlijk als ouders met hun kinderen enkele dagen vroeger op reis vertrekken omdat het dan nog goedkoper is. Dit soort ouders denkt alleen maar aan hun geld en niet aan hun kinderen. Deze kinderen lopen heel wat leerachterstand op door lessen te missen. Daarom is het een zeer goede regel om de afwezigheid van kinderen beter in kaart te brengen en deze vervolgens te beboeten. Hopelijk helpt dit om het spijbelen te beletten.