PDA

Bekijk de volledige versie : Genderverschil... qua bidden!


Barst
3rd December 2005, 14:37
Vrouwen en mannen bidden anders

Vrouwen en mannen bidden verschillend. Dat heeft de website Katholiek Nederland op gezag van wetenschappelijk onderzoek bericht. Vrouwen richten zich meer dan mannen op het vertellen en communiceren. Mannen zien het bidden als een bezinningsmoment voor oriëntatie op levensdoelen. Het verschil in gebedsbeleving heeft te maken met verschil in 'vrouwelijke attentie', een eigenschap die meer aan vrouwen dan aan mannen wordt toegeschreven. Dit blijkt uit onderzoek van godsdienstpsychologe Barbara Roukema-Koning naar de betekenisgeving van het bidden van bijna vijfhonderd mannen en vrouwen binnen de Protestantse Kerk Nederland.

Dat er verschil bestaat in de manier waarop mannen en vrouwen het bidden praktiseren en ervaren was uit eerder onderzoek bekend. Roukema-Koning wilde nu weten aan welke kenmerken die religieuze verschillen zijn toe te schrijven. Onder andere of dit te maken zou hebben met 'gender', psychologische verschillen tussen mannen en vrouwen die met het man- of vrouw zijn samenhangen, zoals: zelfverzekerdheid, gemis aan kracht, veranderlijkheid en vrouwelijke attentie. Van de elf onderzochte factoren bleek er één, 'vrouwelijke attentie', van invloed op de gebedspraktijk.


Vrouwen bidden vaker

De term vrouwelijke attentie drukt een eigenschap uit die men doorgaans typerend vindt voor vrouwen: ze brengen in veel situaties hun eigen gedrag in overeenstemming met het perspectief en het belang van anderen. Ruim zeventig procent van de vrouwen en slechts één procent van de mannen vindt de eigenschap `vrouwelijke attentie' in het algemeen op zichzelf van toepassing.

Mensen met een hogere vrouwelijke attentie, doorgaans dus vrouwen, bidden uitgebreider en expressiever, ontvankelijker, gemakkelijker en vaker. Ze gebruiken ook meer en andere uitingsvormen voor het gebed dan mannen: vertellen, zingen en luisteren. Voor vrouwen is bidden het delen met God van wat hen bezighoudt. Ze zien in meer situaties een aanleiding tot bidden en herkennen vaker een antwoord van God in zichzelf en anderen.


Weblog HLN, 03/12/05 12u49