PDA

Bekijk de volledige versie : Hoe sociaal wordt Merkel III?


Jolien.Vissers
23rd October 2013, 18:12
Vandaag beginnen CDU/CSU en SPD hun coalitieonderhandelingen. Dat moet een regering opleveren die een landelijk minimumloon invoert en die meer geld gaat uitgeven.

Naar goede Duitse gewoonte zullen de onderhandelingen grondig gevoerd worden. Gisteren werden twaalf expertengroepen samengesteld die elk een belangrijk deelaspect van de onderhandelingen voor hun rekening nemen: van financiën over energie en arbeid tot cultuur. De verwachting is dat de gesprekken ruim een maand zullen duren, maar voor Kerstmis moet er witte rook zijn.

Krijgen we dan een fundamenteel andere Merkel te zien, is de vraag die in veel Europese hoofdsteden wordt gesteld? In welke mate kunnen de sociaaldemocraten het economische beleid van de nieuwe Grote Coalitie sturen? De eerste signalen wijzen erop dat Merkel III een meer sociale koers zal varen.

De SPD mag dan veruit de kleine partner in de coalitie zijn, in de onderhandelingen kan ze haar wil doordrukken. Merkel heeft immers geen alternatief achter de hand. De SPD zal niet aarzelen de komende weken dat argument geregeld op tafel te leggen. Het regeerakkoord moet trouwens door de 470.000 SPD-partijleden worden goedgekeurd en veel van hen staan erg kritisch tegen een regering met de CDU/CSU. Als het akkoord niet sociaal genoeg is, zullen ze niet aarzelen het af te schieten.

Tien eisen
Daarom trekt de SPD-delegatie met tien ‘essentiële eisen’ naar de onderhandelingstafel. Dat was de ‘flinke’ uitkomst van het partijcongres van afgelopen zondag, waar 200 afgevaardigden groen licht gaven voor de onderhandelingen. Opvallend: een van de grote verkiezingsbeloften staat niet meer op het lijstje. Dat Duitsers die meer dan 100.000 euro per jaar verdienen meer belastingen moeten betalen, is niet langer een SPD-eis. De vraag is dan ook hoe hard de partij het zal spelen bij die tien andere eisen.

Op één punt zullen SPD-partijvoorzitter Gabriel en co. zeker geen toegevingen doen: de invoering van een landelijk, wettelijk vastgelegd, minimumloon. Elke Duitser moet minstens 8,5 euro per uur verdienen. Maar die trofee lijkt al zo goed als binnen. Alhoewel Merkel altijd heeft gezegd dat mininumlonen een zaak zijn van onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers op sectorniveau, hebben enkele christendemocratische zwaargewichten – onder wie CSU-leider Horst Seehofer – te kennen gegeven dat het wettelijk minimumloon er onder voorwaarden mag komen. Dat de SPD de eis voor een belastingverhoging laat vallen, was waarschijnlijk een van die voorwaarden.

De sociaaldemocraten eisen ook flinke investeringen in infrastructuur, zorg en onderwijs. Het geld daarvoor moest komen van de belastingverhoging. Maar dat lijkt niet langer nodig, want de Duitse economie trekt vanaf volgend jaar fors aan. Gisteren verhoogde de regering de groeiverwachting voor 2014 van 1,6 naar 1,7 procent. De groeiende economie genereert vanaf volgend jaar begrotingsoverschotten. De komende vier jaar zou 15 miljard overschot geboekt worden.

Merkel heeft altijd gezegd dat ze dat geld in de eerste plaats wilde gebruiken om de overheidsschuld verder af te bouwen. Als tuchtmeester van Europa moet ze immers het goede voorbeeld geven. Maar die schuldafbouw lijkt nu geen prioriteit meer. En Merkel hoeft er zelfs geen schuldgevoel over te hebben, want Duitsland blijft keurig binnen de opgelegde normen. Dat Merkel III meer gaat investeren, zal ook in Europa op applaus onthaald worden.
Interessant wordt ook de vraag wie minister van Financiën wordt. De SPD wil die cruciale post opeisen, maar dat betekent dat Merkel Wolfgang Schaüble moet laten vallen. Schaüble zelf wil graag blijven. De kans is daarom klein dat de SPD de post binnenhaalt. Schaüble is een groot voorstander van streng Europees toezicht op de begrotingen van de lidstaten. Op dat vlak zal er dus niet veel veranderen.

Bron
Destandaard.be
23/10/13

Eigen mening
Merkel heeft een makkelijke uitgangspositie als je kijkt naar de economische situatie. Duitsland krijgt te maken met een begrotingsoverschot terwijl zo veel landen in Europa met een tekort zitten. Hierdoor heeft Merkel het voordeel dat ze verkiezingsbeloftes kan uitvoeren zoals de investeringen. Deze investeringen zullen op zich ook een positieve invloed hebben op het economische klimaat. Ik ben wel verrast dat Merkel het minimumloon gaat invoeren. Ik had tijdens de verkiezingen opgevangen dat er door het minimumloon in te voeren jobs verloren kunnen gaan. Het zou dan gaan over jobs die een klein loon hadden maar Merkel vond het belangrijker dat mensen deze jobs hadden dan geen omdat die weg zouden vallen bij een minimumloon. Dat Duitsland plant om tegen Kerstmis een nieuwe regering te hebben is ook zeer positief, in Europa staat Duitsland wegens zijn economie voorop en als Duitsland stuurloos zou worden zou dit zeker effect hebben op de beurzen en in andere Europese landen.