PDA

Bekijk de volledige versie : Ziekenhuizen niet klaar voor vergrijzingsgolf.


s*rah.christianssen
23rd October 2013, 07:56
Ziekenhuizen niet klaar voor vergrijzingsgolf.

Het tekort aan geriaters in Vlaanderen wordt problematisch. Dat blijkt uit een onderzoek van De Tijd in het kader van de reeks over de gezondheid van de ziekenhuizen.

Vlaanderen telt 63 vacatures die maar niet ingevuld raken. Het duurt soms jaren voor ziekenhuizen een geriater kunnen aantrekken. De reden is simpel: het beroep is niet aantrekkelijk genoeg.

Studenten geneeskunde verkiezen doorgaans de meer technische disciplines boven het klinische werk met fragiele, oude mensen. Ook het loon ontmoedigt: verdient een geriater gemiddeld 250.000 euro bruto per jaar, dan is dat voor chirurgen of radiologen snel een veelvoud. Daardoor waren er jaren dat er amper studenten aan de opleiding geriatrie begonnen.
580.000
België telt 580.000 80-plussers

Ondertussen neemt de vraag exponentieel toe. 30 tot 45 procent van de patiënten in een doorsnee Vlaams ziekenhuis is ouder dan tachtig. Dat aantal zal blijven stijgen. Vandaag telt ons land ruim 580.000 80-plussers.

Volgens de prognoses van de vergrijzingscommissie zijn dat er tegen 2060 meer dan 1,3 miljoen. Die cijfers baren zorgen. Technisch is onze geneeskunde goed. De drempels naar zorg zijn laag.
Er zijn te weinig artsen die het overzicht kunnen bewaren bij oude patiënten met twaalf verschillende aandoeningen

Maar aan het einde van de rit komen we in de problemen. Er zijn te weinig artsen die het overzicht kunnen bewaren bij oude patiënten met twaalf verschillende aandoeningen. ‘Dit is niet vol te houden. We staan als maatschappij voor een gigantisch probleem’, zegt Jean-Pierre Baeyens, secretaris-generaal van de beroepsvereniging voor geriaters.

De tekorten in de geriatrie zijn een tastbaar gevolg van de scheeftrekking in het financieringssysteem van onze artsen en ziekenhuizen, dat technische prestaties hoger naar waarde schat en een samenwerking tussen disciplines ontmoedigt.

Dat model lijkt door de vergrijzingsgolf niet langer houdbaar. Artsen en ziekenhuismanagers erkennen dat dringend iets moet gebeuren om de toevloed aan (zeer) oude patiënten het hoofd te bieden.

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) ontvouwt donderdag een stappenplan voor een nieuw, meer forfaitair financieringssysteem. Dat plan roept hevige weerstand op, zeker bij beter verdienende specialisten, die het model van prestatiegeneeskunde liever niet zien verdwijnen.

Bron: De Tijd 23/10/13 http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_belgie/Ziekenhuizen_niet_klaar_voor_vergrijzingsschok.9422573-3136.art
commentaar: Ik vind dat de regering hier moet ingrijpen. Als er weinig mensen aan deze opleidingen deelnemen moeten zij dit stimuleren. Dit kan door bijvoorbeeld de kloof tussen het loon van arts en geriater te reduceren. Het feit van de vergrijzingsgolf is al langer bekend en eigenlijk zijn we al te laat om dit probleem tijdig te kunnen aanpakken. Toch vind ik dat de overheid een oplossing moet voorzien. Je kan mensen niet in de steek laten omdat ze 'oud' zijn. Dit vind ik persoonlijk discriminatie. Deze mensen moeten correct geholpen kunnen worden!

E*elien.segers
23rd October 2013, 12:01
Er zijn te weinig geriaters, maar ook te weinig verpleegkundige om deze mensen te verzorgen. Maar we moeten niet investeren in ziekhuizen maar in rusthuizen. Weet trouwens goed, als er brand uitbreekt met branddeuren je 30 min tijd hebt om een gebouw te ontruimen. Ouderen mensen zijn vaak bedlegerig, deze mensen halen het nooit, je kan niet op zo'n korte tijd iedereen weg krijgen laat staan bedlegerige. Bouw rusthuizen zorg voor aantrekkelijkheid voor het beroep en bouw snel evacueer bare gebouwen. Maar ze moeten het beroep op twee vlakken aantrekkelijker maken zowel voor dokters als verpleegsters!