Inloggen

Bekijk de volledige versie : Meer gezinnen kunnen huishuur niet meer betalen


L*sa.vanRossem
21st October 2013, 07:56
Meer gezinnen kunnen huishuur niet meer betalen


Steeds meer huurders dreigen uit hun huis te worden gezet door de vrederechter vanwege een betaalachterstand. In 2012 waren het er 13.571, in 2011 al 800 meer, een stijging van 6 procent. Dat bericht de krant De Standaard vandaag.

De cijfers komen van de OCMW's op vraag van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). De OCMW's hebben een duidelijk zicht op de problematiek omdat de vrederechter verplicht is hen in te lichten als een verzoekschrift tot uithuiszetting is ingediend. De OCMW's kunnen dan in theorie nog een oplossing helpen zoeken, maar in de praktijk blijkt het conflict tussen huurder en verhuurder op dat moment vaak al te zeer geëscaleerd. 



Structurele problemen

Soms zijn tegenvallers, zoals een ontslag, al genoeg om de huur niet meer te kunnen betalen. "Maar het echte probleem is structureel en ligt bij de laagste (vervangings)inkomens die te laag zijn en moeten opgetrokken worden tot minstens het niveau van de Europese armoedegrens", zegt Nathalie Debast van de VVSG. "Het zijn niet zozeer de huurprijzen die te hoog zijn, maar de hap van het inkomen die naar de huur moet gaan die te groot is."



De VVSG roept ook alle verhuurders op de private markt op om vanaf volgend jaar in het huurgarantiefonds te stappen. Tegen 75 euro per huurcontract zijn ze tijdelijk beschermd tegen wanbetaling en krijgen ze maximaal 2.700 euro uit het fonds. Dat bedrag kunnen ze niet meer van de huurder vragen, klinkt het.

Bron:
De Morgen

Mening:
Dat de (vervang)inkomens opgetrokken moeten worden naar het niveau van de Europese armoedegrens vind ik zeker en vast een maatregel die toegepast moet worden. We maken immers deel uit van Europa. De stijging van deze cijfers vind ik anders vrij verontrustend. Hoe komt het dat mensen na hun ontslag hun huur niet meer kunnen betalen? Kunnen ze zich hier niet op voorzien? Ik denk dat de maatschappij meer en meer gericht is op ‘het kopen’. De mens wordt overstelpt door reclames enz.. Iedereen moet een wagen hebben, iedereen moet mooie kleren hebben. We vinden dit allemaal maar ‘normaal’. Maar leven we soms niet wat boven onze stand? Door het feit dat we alsmaar meer dingen willen hebben, vergeten we dat het belangrijk is te sparen. Als je spaart kan je, wanneer je in een benarde situatie terecht komt zoals bijvoorbeeld een ontslag, jezelf nog behelpen voor die bepaalde tijd, of alleszins een tijdje langer dan dat je dit niet doet. Misschien moet België niet zo zeer iets doen, maar ligt er ook een grote verantwoordelijkheid bij onzelf?