PDA

Bekijk de volledige versie : Italiaanse zeemissie in strijd tegen illegale immigratie


M*axim.VanRillaer
16th October 2013, 15:10
Italiaanse zeemissie in strijd tegen illegale immigratie

Italië lanceert maandag een militaire missie in de Middellandse Zee om te proberen verhinderen dat nog meer immigranten sterven tijdens hun overtocht naar Europa.

De afgelopen twee weken deden er zich in het Kanaal van Sicilië, de zeestraat die Sicilië en het Afrikaanse continent van elkaar scheidt, drie dodelijke bootongevallen voor. Zondag vonden reddingswerkers nog eens vijf overleden slachtoffers van een schipbreuk op 3 oktober voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa. Daarmee loopt de dodentol van het drama op naar 363.

"Maandag zal een Italiaanse militair-humanitaire missie worden gelanceerd met schepen en vliegtuigen. De bedoeling is de veiligheid in dat deel van de Middellandse Zee dat de afgelopen dagen in een kerkhof werd getransformeerd, zo goed mogelijk te verzekeren", verklaarde premier Enrico Letta. Volgens Letta wordt er voor de operatie "veel geld" uitgetrokken en zal de inzet van de zee- en luchtmacht in de regio worden verdrievoudigd.

De Italiaanse premier benadrukt dat het gaat om een noodmaatregel, in afwachting van de verhoopte Europese interventie. Europa bespreekt de crisis op 24 en 25 oktober, nadat eerder uit Europese hoek het voorstel werd geopperd om een grote veiligheids- en reddingsactie in de Middellandse Zee op poten te zetten. Die zou moeten worden uitgevoerd door Frontex, het Europees agentschap dat bewakingsmissies aan de grenzen van de EU organiseert.

bron: http://www.gva.be/nieuws/buitenland/aid1471063/italiaanse-zeemissie-in-strijd-tegen-illegale-immigratie.aspx
datum: 13/10/2013

mening
Ik vind het zeer goed dat er eindelijk eens actie wordt ondernomen om te voorkomen dat er nog meer immigranten sterven op weg naar Europa. Over de grote veiligheids- en reddingsactie waar men in het artikel over spreekt heb ik nog mijn twijfels. Als dit inhoud dat men de vluchtelingen zal tegenhouden en terug zal sturen is dit gewoonweg niet humanitair, want als er bijvoorbeeld ooit iets ergs in Spanje en andere delen van Europa zou gebeuren waardoor men moet vluchten, zullen er ook Spanjaarden zijn die naar Afrika gaan. Als deze actie inhoud dat men de vluchtelingen onderschept en zelf naar Europa brengt zal dit waarschijnlijk de toestroom gewoon vergroten en dus ook dit maatschappelijk probleem. Beide hebben dus zo hun negatieve kanten.